zondag, december 03, 2023

Wolken maken?

Jacob van Ruisdael (1628-1682) schilderde in zijn tijd prachtige landschappen en zeegezichten met mooie wolkenluchten. In de Volkskrant stond gisteren een foto van zo'n schilderij t.w. 'Gezicht op Haarlem uit het noordwesten' uit ca. 1670. Een prachtig schilderij dat de klimaatwetenschappers Sandrine Bony (1968), Bjorn Stevens (1966) en Pier Siebesma uit resp. Frankrijk, Duitsland en Nederland hadden uitgekozen als voorpagina op hun gezamelijk geschreven wetenschappelijk handboek over o.m. wolkenkunde. 

De vraag is: Zullen wolken de klimaatopwarming versnellen of remmem? Dat is volgens Bartjens één van de grotere onzekerheden in de klimaatontwikkeling. Een lang en interessant verhaal over wolken en opwarming van interviewer Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) volgt. Dat tenslotte besluit met de gedachte om de natuur mogelijk een handje te helpen, door zelf wolken te maken die het zonlicht kunnen weerkaatsen. Maar dat lijkt de wetenschappers om een aantal redenen een verkeerde oplossing. De belangrijkste is dat als ze ooit om een of andere reden weer zouden ophouden de temperatuur te controleren, het klimaat versneld zou opwarmen. En dat zou pas echt een ramp zijn. En trouwens, wie zou de eigenaar zijn van dergelijke acties, m.a.w wie bepaald welke wereldtemperatuur de juiste is? 

Ik ben leek op het gebied van meteorologie, maar gevoelsmatig lijkt mij dit een goeie conclusie. En zeer waarschijnlijk zijn er nog wel meer reden, om het maken van wolken aan de natuur over te laten!

Geen opmerkingen: