zondag, september 17, 2023

Assen, Ootmarsum, whatever...

Als je veel Van Goghs wil zien, moet je uiteraard naar het Van Gogh Museum in A'dam. Maar deze keer konden we ook goed in het Drents Museum in Assen terecht. In de tentoonstelling 'Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe' hebben we veel van Van Goghs activiteiten gezien rondom zijn drie maandelijks verblijf in Drenthe, zo'n 140 jaar geleden. Een vruchtbare periode voor hem, want hij wist achteraf gezien goed waar hij met zijn kunstenaarschap heen wilde. In Drenthe heeft hij zogezegd een belangrijke basis gelegd voor zijn latere werk! 

De unieke tentoonstelling 'Menyala - De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe' was van een geheel andere orde. Daarin werd door zeven jonge Molukkers met roots in Drenthe, samen met het Drents Museum vanuit verschillende perspectieven naar de Molukse geschiedenis gekeken, en naar bijzondere verhalen en voorwerpen uit die gemeenschap. Een bijzondere tentoonstelling waarin veel verhalen voor het eerst publiekelijk aan het licht kwamen!

In het relaxe en schilderachtige Twentse Ootmarsum, dat we de andere dag bezochten, hebben we ons enige tijd op een zonnig terrasje aan het Kerkplein opgehouden. Gewoon een beetje eten, drinken en naar mensen en het marktgebeuren kijken. Vervolgens hebben we, alvorens weer huiswaarts te keren door het mooie glooiende coulisselandschap, tijdens onze wandeling door Ootmarsum toch ook nog even de in Westfaalse romanogotiek gebouwde Simon en Judaskerk uit de 13e eeuw bekeken.

Geen opmerkingen: