donderdag, februari 27, 2020
Afsluitdijken in de Noordzee?
De klimaatverandering noopt mij wel 'out of the box' te denken, zal fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp hebben gedacht. Per slot van rekening deed de bedenker van de Deltawerken Ir. Jonan van Veen (1893-1959) dat destijds ook. Zeker toen hij filosofeerde over een afsluitdijk rondom de gehele Noordzee. Een plan dat Sjoerd Groeskamp, die werkzaam is bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, in onze tijd eens nader heeft bestudeerd. Het plan behelst twee afsluitdijken t.w. eentje van 476 kilometer lang tussen Schotland en Noorwegen (The Northern European Enclosure Dam ofwel NEED-north), en eentje van 161 kilometer lang tussen Frankrijk en Engeland (NEED-south). Met dit megalomane plan zou het mogelijk zijn om de mensen in de 14 omringende landen van Het Kanaal, de Noordzee en de Baltische- en Oostzee, tot circa 2 meter boven het huidige zeeniveau te beschermen.
Jeetje, wat een plan! Ik heb in Het Kanaal en het noordelijk deel van de Noordzee wel eens rondgevaren in mijn zeilboot, en de stroming en golfslag bij 7 à 8 Bft. ervaren. Niet gering, en dan de diepte, die op sommige plekken ruim 300 meter is. Wat voor aanlegbreedte moet zo'n dam op die diepte wel niet hebben? En waar haal je überhaupt al dat materiaal vandaan? Onze eigen Afsluitdijk is daarbij vergeleken minder dan een haar op je hoofd. Een in alle opzichten waanzinnig ingewikkeld plan lijkt mij, met onvoorzienbare consequenties. Hoewel de technische-, logistieke- en financiële haalbaarheid ongetwijfeld een crime zal zijn, is dat op termijn mogelijk nog te handelen. De ecologische gevolgen zullen daarentegen naar alle waarschijnlijkheid een crime in het kwadraat zijn, een ecologische ramp van formaat!
Of de afsluitdijken op termijn echt nodig zijn, weet nu ook Sjoerd Groeskamp nog niet zo zeker. Hij ziet dit megalomane plan eigenlijk meer als een waarschuwing, en zeker niet als een ideale oplossing voor problemen als zeespiegelstijging e.d. die door de klimaatverandering ontstaan. Grote problemen dus, die je nopen tot 'out of the box' denken. Daarom zal je voor het rijke noord-west Europa dit soort oplossingen op termijn misschien toch voor mogelijk moeten houden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten