zaterdag, augustus 03, 2019

Kom vaerkes kieke in onze stal


We kennen het gezegde 'Een geheugen als een olifant'. En inderdaad, olifanten schijnen een behoorlijk geheugen te hebben. Een grappig reclamefilmpje van een aantal jaren terug over een jongentje met zijn laatste Rolo snoepje, staat me wat dat betreft nog helder voor de geest. In een dierentuin zagen we hoe een babyolifant door het jongetje pesterig werd uitgedaagt, door op het moment suprême zijn laatste Rolo snoepje snel in zijn eigen mond te stoppen. Jaren later zien we een volwassen olifant in een parade lopen en een man op het trottoir die op een Rolo staat te kauwen. De olifant geeft de man met zijn slurf een forse draai om zijn oren en loopt treiterend al trompetterent verder. Het was een briljante link naar het bekende gezegde!



Er zijn meer dieren met een geheugen, varkens bijvoorbeeld. Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen week op tv Stand van Nederland zag. In aflevering 'Boeren met een eigen visie' hoorde ik de heer Martin Houben, directeur van de Houbensteyn Groep, één van de grootste, zo niet de grootste varkensstal van Nederland. Met de vraag van de verslaggever, of die varkenszeugen geen ellendig leven hebben in die piepkleine stalen hokken waar ze net inpassen, zei de heer Houben dat dat absoluut niet het geval was. Varkens voelen zich prima, ze hebben geen zelfbewustzijn, ze accepteren de stal zoals die is!?

Maar verschillende wetenschappelijke experimenten hebben laten zien dat varkens vrij intelligente dieren zijn. Ze hebben volgens Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol een goed geheugen, ze kunnen abstract denken, ze zijn hygiënisch, ze snappen een spiegel, ze hebben een eigen taal en ze begrijpen de bedoelingen van anderen. We moeten het uiteraard niet te menselijk zien, maar toch.



Onafzienbare stallen met duizenden varkens op een kluitje. Houben's perceptie: goed voor de kringloop of circulaire economie. A propos, kom ook rustig eens vaerkes kieke in onze mooie zichtstal van de Knorhof van Eden.

Geen opmerkingen: