zondag, september 17, 2017

een miezerige blije bietjesdag


Blije Bietjes FoodFestival! Wat een infantiele naam 'Blije Bietjes', hoe verzin je het. Maar het schijnt met een knipoog te willen verwijzen naar allerlei vergeten groenten, en dan vind ik het toch ook wel weer een grappige naam. Het is een festival waar iedereen kennis kan maken met lokaal en eerlijk geproduceerd voedsel, waarbij bewust extra aandacht wordt besteed aan natuur en dierwelzijn. 'Blije Bietjes' is het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten. Een mooi initiatief van de Stichting Underground Harderwijk, die het festival gisteren en vandaag heeft georganiseerd in het Plantagepark van Harderwijk.

Toen het gisteren aan het eind van de middag droog leek te worden, hebben we ons even door de 'blije bietjes' laten verleiden. Onderweg begon het echter alweer te miezeren, maar we lieten ons nu niet kennen. Het festivalpark lag er ondanks de feestelijke opstellingen van allerlei stands en z.g. foodtrucks (restaurant op wielen, absoluut geen veredelde snackkar of loempiakraam) toch enigszins desolaat bij. Op een aantal plekken in het park hadden ze stro neergegooid op het gras, waarschijnlijk om zo te voorkomen dat het een te grote blubberzooi zou worden. Hier en daar liepen wat mensen zoals wij tussen natte lege stoelen en banken te banjeren. Met de belofte dat vandaag de zon nog achter de wolken vandaan zou komen, probeerde een bandje op een overdekt podium sfeer te scheppen, en elders op het terrein bliezen ze grote zeepbellen ter vermaak van een paar kinderen. Toen het weer harder begon te miezeren, nam in alle hevigheid het gevoel toe dat we ons op deze, in potentie prima plek, op een verkeerd moment bevonden. Veel woorden hadden we dan ook niet nodig, even later waren we weer thuis.

Jammer, maar vandaag ziet het er echter veel beter uit met het weer. Vandaag zal het zo te zien ongetwijfeld een blije 'Blije Bietjesdag' worden!

Geen opmerkingen: