dinsdag, juni 12, 2012

roadmovie



Gisteravond in JT Amersfoort (Grand Théâtre) Jackie gezien, de Nederlandse roadmovie die j.l. 7 mei in het DeLaMar theater in Amsterdam haar première beleefde. De hoofdrollen in de 90 minuten durende film van regisseur Antoinette Beumer werden gespeeld door Carice van Houten als Sofie, Jelka van Houten als Daan en Oscar winnares Holly Hunter als Jackie.
De spil van het verhaal is Jackie, een oude hippie die in de jaren zeventig draagmoeder is geweest voor een Amsterdams homokoppel. Hun dochters, de tweeling Sofie en Daan, krijgen 33 jaar later totaal onverwacht een telefoontje vanuit de VS met het nieuws dat hun ’baarmoeder’ in een ziekenhuis is opgenomen met een lastige beenbreuk.
Sofie is single en leeft voor haar werk als tijdschriftredactrice. De tien minuten jongere Daan heeft een relatie met de sullige Joost. Sofie is stoer en zelfverzekerd, Daan conflictvermijdend en verlegen. Ook in de discussie om Jackie te leren kennen verschillen ze als dag en nacht. Sofie heeft helemaal geen zin om, zoals ze zegt, ’die leverancier van eicellen’ te ontmoeten, terwijl Daan dolgraag kennis wil maken met haar moeder.



Als Sofie haar zin had gekregen was er uiteraard geen film geweest, maar Daan weet haar zus te overtuigen. Het avontuur dat ze vervolgens beleven had geen van beiden van tevoren kunnen bedenken. Moeder blijkt aanvankelijk een secreet van een mens te zijn, en mag wegens beschadigde trommelvliezen niet vliegen. Er is dan maar één manier om het revalidatieoord te bereiken, en dat is on the road, met Jackies oude camper dwars door de woestijn van New Mexico. Tijdens deze trip leren ze zichzelf en elkaar een stuk beter kennen. De zusjes van Houten hebben uiteraard weinig moeite met het neerzetten van een geloofwaardige zussenband. Hun samenspel oogt natuurlijk, grappen en grollen ontstaan zo te zien spontaan tijdens opnames en ruzie maken gaat ze ook goed af. Carice kan op een nonchalant charmante manier hysterisch en kwetsbaar zijn. En Jelka's zangtalent wordt zowel achter het stuur als bij het kampvuur en in de kroeg breed uitgemeten. Terwijl Holly Hunter fascineerd als de onaangepaste Jackie, die met één blik al weet te ontroeren.

Het vrijheid blijheidverhaaltje, het scenario is bedacht door Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan, is voornamelijk komisch met zo af en toe een ontroerende passage. Maar temeer door het prachtige acteerwerk van beide zusjes en hun draagmoeder, vond ik het een film die de moeite van het kijken zeker waard was.

Geen opmerkingen: