woensdag, juni 06, 2012

Nederlandse landschappen


Wonderlijk natuurlijk - Nederlandse landschappen verbeeld. Een expositie in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht van 120 foto's gemaakt door Paul Ridderhof en Lucy Hooft. Foto's van ca. 1,50 x 2,00 meter op 60 dubbelzijdige panelen, die samen een beeld geven van de natuurlijke landschappen in Nederland. De wandeling langs al deze foto's van afwisselende landschappen die Nederland rijk is, was enerzijds een feest der herkenning en anderzijds een verrassende ontdekking, prachtig, en wat een diversiteit! En tegelijkertijd drong het besef door, dat we mede verantwoordelijk zijn voor het behoud daarvan. De foto's zijn uiteraard momentopnames en in een bepaald tijdsbestek gemaakt, maar landschappen zullen zonder enige twijfel veranderen door o.a. klimaatveranderingen en nieuwe ontwikkelingen in de samenleving. We zijn daarom continue verplicht aan onszelf en generaties na ons, om met begrippen als o.a. natuurbeheer en -beleid, duurzaamheid, milieurisico's en aanpassing verantwoordt om te gaan!

Hoewel ik vroeger regelmatig in de Uithof kwam vanwege uitwerking ontwerp en bouw van het nabij gelegen Tandheelkundig Instituut (Environmental Design uit Amersfoort) dat momenteel de faculteit Farmacie huisvest, was ik nog nooit in de Botanische Tuinen Utrecht geweest. De organisatie Botanische Tuinen Utrecht dateert al van 1639, maar is sinds 1965 gevestigd op het terrein rond Fort Hoofddijk in de Uithof, het universiteitscentrum van Utrecht. De tuin bestaat uit een rotstuin (1965), een systeemtuin, een kassencomplex (jaren ’80) en een thematuin (1995). Fort Hoofddijk dateert uit 1879 en maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die strekte zich uit van Naarden, aan het IJsselmeer, tot de Brabantse Biesbosch. In Fort Hoofddijk zelf wordt tegenwoordig geofysisch en paleomagnetisch onderzoek voor de faculteit Aardwetenschappen verricht.

Beter laat dan nooit, maar het feit dat we die mooie tuin tot nu toe altijd links hebben laten liggen is eigenlijk een omissie van formaat. Om maar te zwijgen over het feit dat ook nu niet de tuin, maar de fotoexpositie de directe aanleiding was van ons bezoek. Goed, het is niet anders, maar wat een prachtig gebiedje daar in de Uithof, zo midden tussen het geweld van al die grote gebouwen! Daar komen we ook in een ander jaargetij, wanneer die prachtige landschapsfoto's van Nederland allang weer weg zijn, zeker weer eens terug.
De tuin heeft een aantal in het oog springende onderdelen zoals de grote door Willy H.Fromme (1915-2008) ontworpen rotstuin, die aansluitend het fort is aangelegd met behulp van 2100 ton rotsachtig materiaal uit de Ardennen, en te boek staat als de grootste rotstuin van Nederland. In de rotstuin groeien berg- en rotsplanten uit de hele wereld. Een deel van de gebruikte stenen zijn Hoogoven-sintels, die uit de rotstuin van het Cantonspark in Baarn kwamen, die ook door Fromme en de hortulanus Muyser was aangelegd. Andere stenen werden door Fromme persoonlijk uitgezocht in Ardense steengroeven. Verder is er o.a. een systeemtuin, waar planten naar familieverwantschap bij elkaar geplaatst zijn, een heemtuin met wilde planten uit het Kromme Rijngebied, een thematuin, een bamboebos en een taxodiummoeras te bezichtigen, en zijn er diverse kassen en een vlinderhof te bewonderen.

Voorheen Tandheelkundig Instituut, 1970-1974
Fort Hoofddijk, 1879


Geen opmerkingen: