maandag, maart 21, 2011

Vrijheid!



Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek staat volgens de folder op één van de mooiste plekken van Nederland. En dat kunnen we beamen, het ligt daar prachtig in het glooiende landschap ten zuid-oosten van Nijmegen en Arnhem. En een stralende (lente)dag als afgelopen zaterdag maakt alles nog mooier. Het is ook de plek waar 66 jaar geleden 'Operatie Market Garden' uiteindelijk toch bijdroeg aan de bevrijding van Nederland.


Het is geen oorlogsmuseum, al zie je natuurlijk wel de gevolgen van wapengeweld en wat dies meer zij. Maar primair laat het museum de opkomst van het fascisme/nazisme in het interbellum zien en de aanloop naar de oorlog, vervolgens de bezettingstijd, de bevrijding en de wederopbouw. Dat doen ze middels foto's, films, geluidsfragmenten, diorama's, modellen en zelfs met geuren. Op een authentieke wijze brengen ze daar de huidige betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten in beeld.

Na het museumbezoek zijn we nog naar de nabij gelegen Canadese erebegraafplaats geweest, het Canadian War Cemetery & Memorial. Een bijzondere plek waar je heel stil van word! De vele honderden graven perfect in rijen opgesteld, de namen, rangen en leeftijden, een krassende kraai, silhouetten van nog kale bomen in de verte, als wachters op de heuvelrug, een zachte bries, de stilte!

Op het terras van 'Villa Sonsbeek' in Arnhem, hebben we een uurtje van het prachtige uitzicht genoten en van de mensen om ons heen. Heerlijk, wij waren niet de enige met lentekriebels, zo'n eerste lentedag van het jaar deed zo te zien bij iedereen het bloed weer sneller door de aderen gaan. En de prachtige zonsondergang in Harderwijk tenslotte, die we vanaf ons plekje in cafe restaurant 'Monopole' beleefden op het Wolderwijd, was een passende afsluiting van een bijzonder mooie zaterdag.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat heeft onze generatie de tijd mee
gehad, dan onze ouders daar moet ik wel vaak aan denken. Joke