dinsdag, februari 06, 2007

natuurpark



Een wandeling door Natuurpark Lelystad op zaterdag 3 februari j.l. Het is het mooiste weer van de wereld, het voorjaar is begonnen voor mijn gevoel. Er is veel te zien in het park, behalve een prachtige natuur met veel waterpartijen en bosschages zijn er veel dieren, Herten, Przewalskipaarden, Wisenten, Otters enz. er broeden Ooievaars in het seisoen, maar ook verschillende roofvogels. De natuur krijgt hier volop de ruimte, en toch is er een uitgebreid wandelpadenstelsel. Het omheinde park is ca. 400 hectare groot, maar ook buiten de omheining sluit het voor een groot deel goed aan op een natuurlijke habitat.

Er is een bezoekerscentrum met een restaurant, een winkel en een filmzaal, en er zijn doorgaans diverse exposities te zien. Elders in het park staat een door mijn schoonzoon ontworpen gebouwtje "De Waterlely" genaamd. Het is een mooi transparant gebouw aan het water met een terras en een kapconstructie als een prachtige, flamboyante hoed die, zo lijkt het, met zwier is opgezet. Door dit element, de transparantie, de schaal en de materiaalkeuze is het gebouw in harmonie met de omgeving. Dat manifesteerd zich met name als enige afstand in acht wordt genomen, vanaf de overkant van het water gezien vormd het gebouw een evenwichtig, haast organisch geheel met het landschap. Het is een gebouw voor samenkomsten, er wordt getrouwd, vergaderd en gepreekt, maar er kan natuurlijk ook worden gefeest.

Behalve architectuur voorziet het park ook in andere vormen van beeldende kunst, bijvoorbeeld bomen waarvan de stammen als totumpalen zijn bewerkt, of waarop kleurrijke vogels van kunststof zijn bevestigd. De makers van dit fraais hebben dit project Stam + T genoemd, het is door verschillende bij de kunstenaarsvereniging Flevoland aangesloten kunstenaars uitgevoerd.

Het is een prachtig park waar we regelmatig komen en blijven komen.

Geen opmerkingen: