woensdag, december 13, 2006

beeld en geluid



Het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zondag 10 december j.l. in Hilversum. Voor meer inzicht en achtergrond informatie over het ontwerpproces gaan we eerst naar Museum Hilversum aan de Kerkbrink, waar werk van het ontwerpteam van dit bijzondere gebouw, dat onlangs door de koningin is geopend, te zien is. Het ontwerpteam bestond uit de Rotterdamse architecten Willem Jan Neutelings (1959) en Michiel Riedijk (1964) en veelzijdig beeldend kunstenaar Jaap Drupsteen (1942) uit Huizen. Vervolgens is het plan om naar het Mediapark te gaan.

MUSEUM HILVERSUM.

Museum Hilversum, aan de Kerkbrink in het centrum van Hilversum is gehuisvest in het voormalige raadhuis. In 2004 is naar een ontwerp van één van mijn werkgevers uit de jaren zeventig in Amsterdam, architect Hans Ruijssenaars een aanbouw gerealiseerd met drie verdiepingen welke met vaste en tijdelijke exposities zijn ingericht.
Momenteel kan je de tentoonstelling "OVER BEELD EN GELUID" bekijken. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van het oeuvre van eerder genoemd ontwerpteam.

Van het Rotterdamse architectenteam staan diverse maquettes van gebouwen die door hun zijn gerealiseerd, en zo een afspiegeling vormen van hun visie op architectuur.

Van Jaap Drupsteen (ook nog bekend als de ontwerper van o.a. ons laatste tien gulden biljet) is voor het eerst recent werk op audiovisueel gebied te zien en te horen. Drupsteen, die zich ook audiovisueel componist noemt, geeft hier blijk van zijn zoektocht naar een optimale synthese tussen beeld en geluid.
Maar ook krijgen we hier middels beeld en tekst, inzicht hoe het proces van vormgeving, van de uit gekleurd reliëfglas bestaande gevel van het nieuwe gebouw op het Mediapark is verlopen.

MEDIAPARK.

En dan lopen we even later rond in het nieuwe spectaculaire gebouw voor Beeld en Geluid op het Mediapark. Het is een indrukwekkend bouwwerk, groot, ruimtelijk en kleurrijk, bovendien vind ik het ook nogeens een mooi bouwwerk.
Ik vond het hier vanaf het begin van de bouwperiode (mei 2004) al een indrukwekkend gebeuren. Voor mijn werk kom ik nog vrij regelmatig op het Mediapark, en als zodanig heb ik het bouwproces vanaf het begin redelijk kunnen volgen. Alleen van de bouwput werd ik destijds al stil, een betonnen bak van ca. 60 meter in het vierkant en 18 meter diep! De bak stond vol met water om zo tegengewicht te kunnen bieden tegen de opwaartse druk van het grondwater, terwijl ze de bodemplaat evengoed ook nog eens middels trekpalen aan de ondergrond hadden verankerd. Tijdens een bepaalde periode voeren ze tijdens de werkzaamheden met bootjes door de bak.

Maar nu is het gebouw klaar, en lopen Joke en ik binnen met een grote ring aan onze vinger, die we bij de entree hebben gekregen. We stappen in de wereld van Beeld en Geluid, en loggen ons in middels de ring, die we voor een scan moeten houden, we kiezen een virtueel begeleider, voeren onze naam en leeftijd in, en gaan aan de slag. Het resultaat krijgen via email thuis gestuurd, we zijn benieuwd.
Experience, een bijzonder actief gebeuren in het enorme archief van de audiovisuele media. Je kan bijvoorbeeld ook zelf voor of achter de camera diverse rollen spelen.
Nostalgische herinneringen worden opgehaald in diverse programma's. Er is ook een filmzaal, waarin je wordt meegenomen langs belangrijke momenten uit honderd jaar beeld en geluid in de film "Een eeuw Nederland"

Rond een uur of halfzes hebben we het een beetje gehad, we willen naar huis. Dwalen door ca. 3300 m2 experience gaat je niet in de koude kleren zitten. We komen een andere keer wel terug om de boel verder te bekijken, er is nog zo veel te zien.
Overigens lijkt het ons hier ook wel wat voor de kleinkinderen, dat gaan we vast een keer organiseren.

Geen opmerkingen: