woensdag, juli 26, 2006

Rotterdam



Aan de Rotterdamse Lloydstraat (nabij Schiehaven a/d Nieuwe Maas) is de nieuwbouw van de Schiecentrale fase 4A aan de gang. Het omvat een werkgebouw met o.a. studio's, kantoren, werkruimten en een parkeergarage. Het gebouw telt max. negen bouwlagen t.w. een parkeergarage ondergronds, de begane grond en plaatselijk zeven verdiepingen en is ontworpen door Mei Architecten en stedenbouwers uit Rotterdam. Bij dit project ben ik betrokken als akoestisch adviseur voor de studioruimten van RTV Rijnmond, en dat was dan ook de reden dat ik op die julidag in R'dam moest zijn.
De bouwvergadering schatte ik in op hooguit 2 uur, daarna dacht ik voor de rest van de dag wel vrij te kunnen zijn.
Een mooie gelegenheid dus om er een dagje Rotterdam van te maken. Mijn vergader locatie lag in de buurt van het Museumpark, een prachtig uitgangspunt voor verdere bezigheden die dag. Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal, Huis Sonneveld, Chabot Museum, het NAi en nog meer, alles op loop afstand bij elkaar, prima.

Maar wat is er te zien allemaal, we moeten uiteraard wel prioriteiten stellen.
Museum Boijmans van Beuningen hebben we nog niet zo lang geleden bezocht, dus laten we dat vallen. In de Kunsthal hangen 100 schilderijen van Toon Hermans, dat willen we in ieder geval vanmiddag gezamelijk gaan bekijken.
De monumentale villa Huis Sonneveld genaamd, pal naast het NAi is na een recentelijke restauratie teruggebracht in de orginele staat van 1933, alsof de oorspronkelijke bewoners het huis zojuist hebben verlaten. Je komt er veel origineel meubilair tegen, waaronder bekende ontwerpen van Gispen. We zien wel of hier nog tijd voor overblijft.
Het Chabot Museum, een woonhuisambiance met museale uitstraling. Gebouwd in 1938, de tijd van het Nieuwe Bouwen, architecten Baas en Stokla. Het biedt sinds 1993 onderdak aan een bijzondere collectie werken van de schilder/beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949) één van de voornaamste vertegenwoordigers van het Nederlandse expressionisme. Er is momenteel ook een presentatie van tentprojecten van beeldhouwer/tentenbouwer Dré Wapenaar (1961) Joke heeft hier het één en ander van gezien.
En dan het NAi, het Nederlands Architectuurinstituut. Hier beginnen we de dag met een kopje koffie, daarna ga ik naar mijn afspraak en gaat Joke de tentoonstelling China Contemporary bekijken. Een tentoonstelling over chinese architectuur, kunst en beeldcultuur. In China verrijst een nieuwe wereld. Een groep jonge architecten probeert die eigen en anders te maken. Van hun reactie op het verrijzen van een nieuwe werkelijkheid valt veel te leren. Een boeiende tentoonstelling volgens Joke.

De schilderijen van Toon Hermans in de Kunsthal waren prachtig.
Toon Hermans kennen we natuurlijk allemaal als entertainer en clown, maar zijn schilderijen waren minder bekend. Maar net als zijn theaterwerk waren zijn schilderijen ook van een onweerstaanbare eenvoud en een poëtische schoonheid. Echt de moeite waard om te zien.

Na nog een drankje op het terras van de Kunsthal genuttigd te hebben, vonden we het mooi geweest in Rotterdam. Terug naar Harderwijk maar weer.

Geen opmerkingen: