zaterdag, juli 22, 2006

muziek in Veere



Volgens de organisatie van MuziekPodium Zeeland is de monumentale Grote Kerk (1521)in Veere één van de mooiste concertlocaties in Nederland. De idyllisch gelegen locatie ligt weliswaar ietwat buiten de route, maar de gedreven muziekliefhebber laat zich door een dergelijk geografisch detail niet weerhouden.
Tijdens onze vakantie lagen we met de boot een paar dagen in Veere, voor ons was de locatie dus al helemaal geen probleem. s'Middags hadden we de 40 meter hoge toren al beklommen om uit te kijken over Veere en omstreken, wat echt de moeite waard was.
Bij de info balie in de kerk kregen we op onze vraag te horen, dat er s'avonds een uitvoering zou zijn van "Quatuor Danel" een frans/belgisch strijkkwartet, wereldberoemd in eigen regio, maar minder bekend in Nederland, met muziek van Janacek, Shostakovich, Milhaud en Mantovani (geen familie van en gelukkig ook geen verdere invloed)

Een strijkkwartet is doorgaans niet mijn favoriete muzieksoort, desalniettemin zaten we om 8 uur s'avonds klaar voor "Quatuor Danel" samen met enkele tientallen andere muziekliefhebbers.
Scheuren, piepen, kreunen, trekken, janken en plokken, in onze oren een hartverscheurende kakofonie. Weglopen tijdens een concert doe je niet zo gauw dus ook nu niet, maar we moesten ons wel beheersen, en zeker toen er ook nog eens kort na elkaar bij twee strijkers een snaar sprong, wat zeer hinderlijke onderbrekingen in de voortgang op leverde met veel gekuch en gehoest.
We hebben de hele rit uitgezeten, je doet toch je best om er wat van te begrijpen. En zo kregen we toch ook wel weer passages te horen waar we stil van werden, zo erg was het dus allemaal ook weer niet, en bovendien was de entourage toch ook wel zeer bijzonder.
Evengoed waren we toch blij dat we rond 10 uur weer buiten stonden.
Een avondje "muziek in Veere", een bijzondere gebeurtenis!

Geen opmerkingen: