dinsdag, april 11, 2023

Over een citaat en meer

Bovenstaande citaat van Gerrit Komrij (1944-2012) kwam afgelopen weekend als oplossing te voorschijn in het ingevulde diagram van de kruiswoordpuzzel in de Paaseditie van de Volkskrant. De bekende spreuk van de eerste 'Dichter des Vaderlands' is op heel wat tegeltjes terecht gekomen. Komrij was behalve dichter, essayist, vertaler en weet ik allemaal niet wat nog meer, vooral bekend als bloemlezer. 

Vanaf zijn debuut in 1968 zijn de gedichten van Gerrit Komrij onderwerp van controverse en publieke belangstelling geweest. De meningen erover liepen ver uiteen. Misschien is dat niet zo vreemd voor een auteur die zelf een fel polemicus was. Het gaat er turbulent aan toe in de poëzie van Komrij. Van bundel tot bundel maakte de poëzie van Komrij een ontwikkeling door van ironie naar elegie. Dit profiel laat zien welke ontwikkelingen zijn poëzie doormaakte. 

Het was een kleurrijk persoon die Komrij, ik kon meestal wel genieten van zijn strapatsen. Open voor de aardigheid eens onderstaande link om een interview van hem te zien door Jeroen Pauw. https://www.npostart.nl/de-hemelpoort/07-07-2012/POW_00511765

Geen opmerkingen: