zondag, november 06, 2022

Expositie over, door en voor vrouwen.

De tentoonstelling 'De Nieuwe Vrouw' in Singer Laren is een tentoonstelling over vrouwen, door vrouwen en voor vrouwen. Ze laat echter schilderijen en tekeningen van zowel vrouwelijke als mannelijke makers zien. We zagen o.m. werk van Charley Toorop, Iris Kensmil, Marlene Dumas, Jan Sluijters, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel. 

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de moderne vrouw en de beeldvorming die in de loop der tijd verandert. Het is niet alleen een succes verhaal, maar ook een verhaal over een weg vol obstakels en beperkingen die 'De Nieuwe Vrouw' in de loop der tijd van zich af heeft moeten schudden. De focus van de tentoonstelling ligt op de periode 1880-1950. Een periode waarin o.m. een betaalde baan en het vrouwenkiesrecht opkwam. Grenzen werden verlegd, met menige conventie werd gebroken, en het aanrecht was niet meer het enige recht. Ze gingen, om maar enkele items te noemen, sporten, roken en een broek dragen i.p.v. een keurslijf en een rok. 

Mooi is dat de tentoonstelling wordt aangevuld met meer actuele kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. Education permanente, helemaal op het vlak van vrouwenemancipatie. Gelijke berechtiging op o.m. juridisch, politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak. Beschamend en te gek voor woorden dat we ons daar in 2022 nog immer mee bezig moeten houden!

Geen opmerkingen: