dinsdag, november 29, 2022

een muziektempeltje pur sang

Het Badhuistheater aan het Boerhaaveplein in de Oosterparkbuurt, is begin jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd als badhuis, naar een ontwerp van architect Arend Jan Westerman (1884-1966). Het badhuis gold in de jaren twintig als het ideale badhuisontwerp. Het was het eerste speciaal voor die functie ontworpen badhuis dat vrij stond. Daardoor kon het een ronde vorm krijgen. Hij maakte de schoorsteen tot de centrale as van het gebouw. Daaromheen plaatste hij halfronde wachtkamers. Een gang scheidde de wachtkamers van de buitenste ring met de bad- en douchecellen. Mannen en vrouwen werden strikt gescheiden gehouden, er waren zelfs twee ingangen. Pas rond de midden jaren tachtig van de vorige eeuw werd het badhuis gesloten en verbouwd tot Badhuistheater. 

En sindsdien is het een veelzijdig theater dat zowel op regionaal, nationaal en internationaal niveau van alles en nogwat te bieden heeft. Vele theatergroepen en bands hebben er in de loop der jaren een podium gevonden, maar ook voor een discussieavond of een feestje kan je er goed terecht. 

Zo was daar afgelopen vrijdagavond de soul en jazzband 'The Stubbs' van de partij. 'The Stubbs' wordt gevormd door 5 muzikanten t.w. Theo van Kampen – trumpet, percussion; Paul Pollmann – drums; Lode de Roos – Hammond & keys; Evert Veldkamp – bass en Roy van Oost – guitar & flute. Ze spelen met z'n vijven mooie instrumentale soul- en jazzgrooves die alles in en aan je doen bewegen. Veel oude en goed uitgevoerde Motown en souljazz grooves uit de jaren 60 en 70 staan daarvoor garant. En natuurlijk de authentieke klank van het Hammond-orgel, de strakke ritmesectie, groovy gitaar en funky blazers!

Prachtig toch, het Badhuistheater is denk ik voor menig muzikant een muziektempeltje pur sang!

Geen opmerkingen: