zaterdag, oktober 29, 2022

Stukjes schrijven, goed voor je!


Goed nieuws voor regelmatige stukjes schrijvers. Het is volgens psychologen niet alleen goed voor je, het schijnt ook nog een aantal belangrijke voordelen op te leveren, aldus schrijver en columnist Ben Tiggelaar (Veendam, 1969). De drie belangrijkste voordelen zijn volgens hem: 

a. Schrijven maakt slim. 
Neurologe en onderwijsdeskundige Judy Willis betoogt al jaren dat leerlingen en studenten meer moeten schrijven. Individueel en samen. Schrijven bevordert de creativiteit en helpt bij het op een rijtje krijgen van je ideeën. Bovendien train je je brein in het verwerken en onthouden van informatie. 

b. Schrijven maakt gelukkig. 
Van schrijven word je blij, zeggen psychologen. Waarschijnlijk niet van het schrijven van verplichte papers voor een studie. Maar wel van het schrijven over onderwerpen die je persoonlijk bezighouden. Bijvoorbeeld in een blog of een dagboek. Die vorm van schrijven verbetert je stemming en vermindert stress. 

c. Schrijven helpt om te verwerken. 
Het is klassiek onderzoek binnen de psychologie. James Pennebaker, hoogleraar aan de Universiteit van Texas, ontdekte dat schrijven helpt om trauma’s te verwerken. Wie iets vervelends meemaakt en daar enkele dagen achter elkaar een stukje over schrijft – niet voor publiek, maar voor zichzelf – ervaart eerst negatieve gevoelens, maar verwerkt uiteindelijk zijn nare ervaringen beter dan de mensen die niet schrijven.

Zo, goed nieuws dus voor een notoire blogger, mijn weekend kan niet meer stuk! 

Geen opmerkingen: