maandag, oktober 05, 2020

Lezen, hoe dan ook!

Ergens las ik dat het leesgedrag van jongeren radicaal is veranderd. Lazen ze in de jaren '50 nog veel meer dan oudere leeftijdsgroepen, tegenwoordig lezen ze juist het minst van al. De ontlezing heeft zich onder de adolescenten het sterkst voltrokken. De relatieve impopulariteit van het lezen onder jongeren wordt naar mijn mening terecht toegeschreven aan het veel grotere aanbod van andere media en vormen van vrijetijdsbesteding dan vroeger. Maar is dat een probleem? 

Ja zegt de Raad voor Cultuur, mediawijsheid en geletterdheid is een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerende maatschappij. Dat is denk ik zeker zo, echter het probleem is niet dat jongeren minder lezen, het probleem is dat niemand kan uitleggen waarom verhalen per se via boeken moeten worden gelezen. Het gaat primair om het verhaal en niet om het boek. Massaal houden jongeren beelddagboeken bij die ze delen en luisteren ze naar hiphop. De honger naar verhalen is kennelijk nog even groot, zo niet groter. 

Maar omdát we in een tekstrijke maatschappij leven, kun je niet blijven volhouden dat het primair om het verhaal gaat. Als je niet naar school gaat en niet leert lezen en schrijven, kun je niet meedoen. Net zoals je je taal meekrijgt van je ouders, krijg je het schrift mee van de maatschappij waarin wij leven, en daar kun je je niet aan onttrekken. Lezen dus, desnoods iets uit het oeuvre van een adolescent uit de jaren '50. 

Geen opmerkingen: