donderdag, juni 20, 2019

Prachtig Sallands fietstochtje.


Tegen twaalf uur zondagmorgen, na koffie met koek op de Thorbeckegracht bij Simone en Wilco te hebben genoten, werd het stalen ros bestegen en zette de tien koppige actieve cycling community zich langzaam maar zeker in beweging. Hoewel de Thörbeckegracht praktisch in het stadshart van Zwolle ligt, ben je op de fiets toch mog aardig vlug de stad uit. Het hele peloton zat in iedergeval al vrij snel op de door Simone en Wilco geplande knooppuntenroute van totaal 42,7 km, ofwel de fietsroute naar Vilsteren en langs de Vecht. Een prachtige route over mooie fietspaden bleek al snel, een route die ons door het Vechtdal leidde langs oude hoeves, havezates en natuurlijk landgoed Vilsteren. Prachtig, wat een sfeer, en het weer werkte ook goed mee, iedereen genoot volop.

Min of meer volgens afspraak kwamen we voor de lunch rond halftwee aan in Dalfsen bij Grand Café de Fabriek. Een fraaie plek aan de Vecht met een geschiedenis die teruggaat tot 1858 toen hier de cichoreifabriek gesticht werd. In de fabriek waar op het hoogtepunt ruim 40 mensen werkten, werd via een geheim procedé koffiestroop gemaakt die wereldwijd werd geëxporteerd. Voor de industrie en werkgelegenheid van Dalfsen is de fabriek van groot belang geweest. In 1965 is de productie in de fabriek definitief stilgelegd. In 1981 kocht de gemeente het pand en maakte het jaren onderdeel uit van het voormalige gemeentehuis. Sinds november 2016 is Grand Café de Fabriek er gevestigd. Op het terras hebben we met z'n allen heerlijk in het zonnetje geluncht. Er gingen stemmen op om maar te blijven zitten daar.

Maar dat is een actieve cycling community als wij zijn natuurlijk onwaardig. Dus hup in de benen en verder maar weer. Al meanderend door het schilderachtige landschap kwamen we uit bij een voetveer over de Vecht, die ons geheel op zonneenergie naar de overkant bracht. Overigens begon de zon het geleidelijk aan een beetje af te laten weten. En toen we af en toe ook al een regendruppel op ons gezicht voelden, werd het snel duidelijk dat het niet bij een enkele druppel zou blijven. En ja hoor, een groot schip met zure appels ontlade zich even later pal boven onze hoofden. We hadden een beetje het geluk dat we net onder een dicht bladerdak vertoefden. Zo bleven we de eerste vijf minuten nog een beetje droog, maar toen het eenmaal begon te lekken was het snel over. Na een halfuurtje onder de bomen te hebben gestaan was het voorbij. Verder maar weer, zon en wind deed ons nog weer aardig snel opdrogen. Echter een tweede bui, maar nu in het open veld, gooide al snel weer roet in het eten. Lachend maar zeiknat hebben we voor een boerderij een poosje onder een (te)klein groentekarretje staan schuilen, alvorens aan de laatste vijf kilometer te beginnen. Rond een uur of vijf waren we terug op de Thorbeckegracht en keken we onder het genot van een aperitief terug op een prachtig Sallands fietstochtje.

Bij 'Brass Boer Thuis', het gloednieuwe restaurant aan de Nieuwe Markt in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer, hebben we 's avonds met z'n allen een verrassend drie gangen menu genuttigd. Een verrassende afsluiting van een mooie fietsdag! Simone en Wilco, dank voor de organisatie en de gastvrije ontvangst. Voor herhaling vatbaar, dus volgende keer bij E in Amsterdam zullen we maar zeggen.

2 opmerkingen:

joke van Doggenaar zei

Ik heb er van genoten ondanks de regen.
Goed gedaan Simone en Wilco.

Addy zei

Het is inderdaad een prachtige fietsroute, zo langs de Vecht.