zaterdag, maart 09, 2019

varia in kunst en verzameling


Er was weer veel te zien in het CODA Museum in Apeldoorn. We begonnen met 'Naked Eye', een tentoonstelling van de Rotterdamse fotograaf Nathan Mooij (44), waarin hij probeert de spiegels van het brein te laten zien. Daar onze hersenen uit een emotionele/creatieve rechterhelft bestaan en een rationele/analytische linkerhelft, is volgens Mooij de vraag of dat dan ook in onze ogen te zien is. Daartoe heeft hij van diverse personen twee portretten gemaakt: één met twee rechterogen en één met twee linkerogen. De verschillen vond ik soms wel heel erg subtiel.

De schilderijen van de Duitse kunstenares Bettina van Haaren (1961)in de tentoonstelling 'Spiegelingen', weerspiegelen op een authentieke manier haar innerlijk leven én de wereld om haar heen. Indrukwekkend, monumentaal en kwetsbaar tegelijk, maar mij sprak het niet aan.

'Northern Light - sieraden uit Finland' gaf een diversiteit aan sieraden te zien met veelal de natuur als inspiratiebron, vervaardigd met nieuwe en verrassende technieken. Fascinerend om te zien, was bijvoorbeeld hoe in het CODA een ontwerp met een hoogwaardige 3D printer werd gemaakt.

Ten slotte hebben we de tentoonstelling 'Verzamelingen van Vrienden' bekeken d.w.z. diverse werken uit de privécollecties van vrienden van CODA. De boeiende variatie aan kunstvormen en -stromingen vonden we een mooie afsluiter van ons bezoek aan het CODA Museum.

Geen opmerkingen: