woensdag, mei 09, 2018

Ulpia Noviomagus Batavorum


Ulpia Noviomagus Batavorum, ofwel het huidige Nijmegen was één van de beroemdste Romeinse steden in het land. De stad was ooit het centrum van het Romeinse bestuur over de Bataven. De geschiedenis van Nijmegen gaat dus sowieso ruim 2000 jaar terug in de tijd. De lange geschiedenis en de vele gebeurtenissen in de stad aan de Waal, mogelijk oudste stad van Nederland, heeft Nijmegen in de loop der eeuwen gevormd. De vele historische gebouwen, ruïnes en andere bezienswaardigheden vertellen de verhalen over romeinen, middeleeuwen, nieuwe tijd en het heden!

Gisteren heb ik samen met een aantal mannetjes een historisch stadswandelingetje gemaakt van zo'n 5 km. Het was eigenlijk te warm voor dit soort geslenter, maar gelukkig vonden we een aantal aardige terrasjes op onze route waar ze koude biertjes schonken. Probleem was wel dat we daar niet bepaald fitter van werden. Een bezoekje aan de expositie 'Land in zicht' van de Duits-Nederlandse kunstenaar Uwe Poth (1946) in museum 'Het Valkhof' bood gelukkig wat verkoeling. Toen vervolgens de vijf wel zo’n beetje in het uur zat, zijn we maar naar de Grote Markt gewandeld waar het gezellig druk was. Voor een heerlijk hapje en een drankje zijn we daar voor een paar uur neergestreken op het terras van 'Cafe Daen', gevestigd in ‘De Oude Laeckenhal‘.

Om teneinde na alle geneugten maar weer eens huiswaarts te keren, zijn we rond een uur of acht weer richting station gewandeld.

Geen opmerkingen: