maandag, mei 07, 2018

Een verrassend mooi festival.


Gisteren op uitnodiging van BDG Architecten uit Zwolle naar het Frion Festival geweest in Theater de Spiegel in Zwolle. Bij Frion, dat staat voor fris en ondernemend, werken meer dan 900 mensen die zorg en ondersteuning geven aan mensen met een verstandelijke beperking. Frion vindt het belangrijk dat deze mensen een eigen leven kunnen leiden, dat ze ondernemen in mens en werk en samen met Frion mogelijkheden en kansen benutten. Ik las dat als zodanig bijna 1000 mensen ondersteuning krijgen van Frion. Met het jaarlijkse Frion Festival, dit jaar de zesde editie alweer, wordt dan ook flink aan de weg getimmerd. Om het één en ander financieel mogelijk te maken, spelen sponsors en vrienden van Frion, o.m. BDG Architecten, een rol van betekenis. Verder wordt er middels een diner en een kunstveiling na afloop van de middagvoorstelling, waarbij o.a. keramiek en schilderijen – gemaakt door kunstenaars van 'Kunst-Lijn 3' van Frion, geld opgehaald voor een volgend Frion Festival.

De voorstellingen die de cliënten van Frion gaven waren uitzonderlijk goed. Je zag gewoon hoe deze mensen, tot op zekere hoogte bijgestaan door professionals, hun podiumvrees overwonnen. Hoe ze met hun creatieve talenten, middels dans, zang en toneel optraden, en hun droom samen met hun favoriete artiest werkelijkheid lieten worden. Dat enthousiasme, de zaal stond bij vlagen op z'n kop, en terecht, het was prachtig.

Tijdens het heerlijke diner (voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en dessert) na afloop in de foyer van het theater, ging het er gezellig aan toe, en werd er dus als gezegd ook kunst geveild. Spannend, bij opbod gingen alle stukken van de hand. Aan onze tafel hadden ze niet alleen een goeie in het opdrijven van de prijzen, er werd toch ook nog het één en ander gekocht. Twee keramieken t.w. 'Gezicht' van Joey van de Weg en 'Potje' van Eveline Landsman werden eigendom van Wilco S, en de 'Keukenmeid' van Ada Herder, een mooi schilderij van 1 meter in het vierkant, geschilderd in naïeve stijl, werd eigendom van Christa V. Dat ze beiden maar lang mogen genieten van deze fraaie uitingen van beeldende kunst! Het was alles bij elkaar genomen een heel plezierg middagje in de Spiegel, we hebben genoten!

Geen opmerkingen: