maandag, april 02, 2018

zware etappe en een tragedie


Het is maandag 2 april 2018, 10:12:00 UTC of wel 12:12:00 Nederlandse tijd. De zevende én tevens zwaarste etappe van de Volvo Ocean Race zit er bijna op, nog ongeveer 460 mile zijn de twee koplopers Brunel en Dongfeng verwijderd van de finish in het Braziliaanse Itaja. Zondag 18 maart j.l. zijn ze vanuit Auckland in Nieuw-Zeeland begonnen aan de 7600 nautical miles of wel ca. 14000 km lange etappe.

In de tamelijk ruig verlopen etappe, waarin de boten gemiddeld 450 nm per etmaal aflegden, is het één en ander voor gevallen. In de buurt van point nemo, de meest desolate plek op zee, binnen een straal van ca. 1350 nm geen land te bekennen, sloeg op de Scallywag onder stormachtige omstandigheden de 47-jarige Brit John Fisher overboord. Het was de tweede keer in deze Volvo Ocean Race dat er een man overboord sloeg bij het team uit Hongkong. In de vierde etappe werd de 25-jarige Australiër Alex Gough tijdens het wisselen van de zeilen door een grote golf van het dek geslagen. De omstandigheden waren toen gunstiger, in tegenstelling tot de ongelukkige John Fisher die als 'verloren op zee' wordt beschouwd, wisten ze Alex Gough weer vrij snel aan boord te hijsen. Het gedesillusioneerde zeilteam van de Scallywag heeft na de tragedie en een uren durende zoektocht, koers gezet naar een haven ergens aan de westkust van Chili.

Point nemo, op ca. S48.50 W123.20
Dan is er ook nog de averij van de onfortuinlijke Vestas die op ca. 100 nm ten zuidoosten van de Falkland Eilanden bij 25 tot 30 knopen (6 à 7 Bft.) noordenwind en 3 meter hoge golven de mast verloor. De bemanning bleef daarbij gelukkig ongedeerd, maar de mast moest noodgedwongen worden weggesneden en worden afgezonken om schade aan de romp te voorkomen. De Vestas is daarna op de motor naar de Falkland Eilanden gevaren, waar het inmiddels is aangekomen. Zit het in de naam Vestas dat ze één en al pech hebben. J.l. januari nabij Hongkong die aanvaring met een vissersboot, waarbij een bemanningslid van de vissersboot om het leven kwam. De Vestas moest daarna bijna haar hele boeg vernieuwen. En dan is er ook nog de keer dat de Vestas in de vorige Volvo Ocean Race in de Indische Oceaan door een navigatiefout op een rif voer, en het hele schip naar de ratsmodee was. Zie in mijn blogarchief 'Team Vestas Wind' op een rif van 15 april 2015.

Er gebeurd dus nogal eens wat in de Volvo Ocean Race. Maar ondertussen strijden de twee koplopers Brunel en Dongfeng om de eer van de zevende etappe. De Brunel ligt op dit ogenblik zo'n 6 nm voor op de Dongfeng, maar dat kan zomaar anders worden. Ik hoop trouwens dat de Brunel in de loop van morgenmiddag als eerste over de finish komt, dat hebben ze deze keer wel verdiend!

Geen opmerkingen: