donderdag, juli 30, 2015

van boom tot lijnfragmentjes!


In Winterswijk hebben ze aan de Zonnebrink 4 sinds mei 2013 museum 'Villa Mondriaan'. Een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan, die daar zijn schildercarrière is begonnen. Mondriaan woonde in deze villa met zijn ouders van zijn achtste tot zijn twintigste jaar, en ontdekte er zijn passie voor tekenen en schilderen. Het waren de jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, dat uiteindelijk zou uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst.

Het sprak erg tot mijn verbeelding toen ik in de villa voor een raam stond met uitzicht op een appelboom en de middeleeuwse Jacobskerk. Het uitzicht zal zeker niet meer zo onbelemmerd zijn als een dikke honderd jaar geleden, en de appelboom is ook allang vervangen door een jonger exemplaar, maar het idee dat de jonge Piet het tafereel vanaf deze plek meerdere keren op het doek heeft vereeuwigt vond ik heel bijzonder. 'Villa Mondriaan', een interessant museumpje met veel, voor mij tenminste, vroeg en onbekend werk van Piet Mondriaan.

In 1892, op zijn twintigste, vertrok Piet Mondriaan naar Amsterdam waar hij zich verder ontwikkelde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hij kwam echter nog vaak terug bij zijn ouders in Winterswijk, en schilderde er nog menig boerderijtje, stilleven of bos- en dorpsgezicht, de z.g. 'Winterswijkse groep'. Allemaal prachtige kunstwerken waarvan we er in 'Villa Mondriaan', de plek waar ze min of meer vervaardigd zijn, een aantal hebben gezien.
De ontwikkeling van Piet Mondriaans kunstenaarschap is uniek. Weinig kunstenaars hebben vanaf het begin van hun artistieke ontwikkeling tot aan hun dood zich steeds weer weten te vernieuwen en tegelijkertijd een hoog niveau weten te handhaven. De vele stadia van deze grootmeester van de moderne kunst vindt dan ook zijn weerslag in honderden kunstwerken. Zijn laatste (onvoltooide) meesterwerk, de 'Victory Boogie Woogie' (1942-1944), verbeeldend een monument voor New York waar hij op het laatst woonde, de stad die ritme en ongeremde vitaliteit ademt, staat lichtjaren af van zijn z.g. 'Winterswijkse groep'.

Geen opmerkingen: