zondag, december 01, 2013

Russische avant-garde


Ons bezoek gisteren aan het Van Gogh Museum was van korte duur. We hebben een film over het leven van Van Gogh bekeken en dat was het, de rest hadden we al vaker gezien. Primair waren we voor de tentoonstelling van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich (1879-1935) naar A'dam gekomen. Naar de buren dus, maar de lange rij voor de kassa van het Stedelijk Museum deed me de moed bijna in de benen zakken. Maar gelukkig viel de wachttijd dankzij onze museumjaarkaart erg mee.

De hele tentoonstelling in 13 zalen van het SM.
De door koningin Maxima geopende overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum van de Russische kunstenaar Kazemir Malevich en zijn tijdgenoten is verdeeld over 13 zalen op de bovenverdieping. Ruim 600 schilderijen, tekeningen en sculpturen zijn er i.v.m. het Nederland-Ruslandjaar te zien. De tentoonstelling is tevens laatste activiteit in Nederland vanwege dit item.

(De tentoonstelling die in samenwerking met Tate Modern in Londen en de Bundeskunsthalle in Bonn is georganiseerd, zal in 2014 doorreizen naar genoemde musea. Iedere locatie verkent het rijke oeuvre van Malevich vanuit een ander perspectief, waarbij de focus wordt gelegd op verschillende aspecten uit de opmerkelijke carrière van de kunstenaar, zoals de context waarin hij zijn unieke beeldtaal vormde, het radicale artistieke pad dat hij volgde, en Malevich latere terugkeer naar figuratie. Gezien in hun totaliteit, bieden de tentoonstellingen zo de unieke kans om een van de meest toonaangevende figuren van het modernisme van de 20e eeuw opnieuw te ontdekken).

Behalve werk van Malevich, de uitvinder van het suprematisme (kunst zonder maatschappelijke banden) is er ook een hoop werk te zien van andere Russische avant-gardisten, onder meer afkomstig uit de Khardzhiev- en Costakiscollecties. Fascinerend om te zien hoeveel kunstenaars in het Rusland van begin vorige eeuw de nieuwe tijd omarmden en experimenteerden met abstractie. Maar primair gaat het in de tentoonstelling natuurlijk om Malevich, de grootste en vooral meest radicale van alle Russische kunstvernieuwers. Hij was een veelzijdig kunstenaar en hopte van het ene -isme naar het andere. Van het impressionisme naar het symbolisme, neo-primitivisme, kubo-futurisme, a-logisme etc. Hij gaf ook les, ontwierp kostuums en maakte zelfs spotprenten. Het was een unieke ervaring om dit alles in één tentoonstelling bij elkaar te zien.

Na alle moois gezien te hebben zijn we richting Leiden gereden, voor het feestje in café restaurant 'de Branderij' aldaar van J en dochter I, resp. 60 & 18 jaar. Maar voor we daar aan toe waren, hebben we toch eerst in grand café/restaurant 'The Comedy' aan de Boulevard in Katwijk aan Zee nog maar een hapje gegeten.

Geen opmerkingen: