zaterdag, januari 06, 2007

Scheepvaartmuseum



Donderdag 4 januari j.l. zijn we in Amsterdam met Thijs en Mink naar het scheepvaartmuseum geweest, het voormalig 's Lands Zeemagazijn aan het Kattenburgerplein dat in 1656 is gebouwd.

In de periode 1972-1981 is het gebouw gerestaureerd en ingericht als het Nederlands Scheepvaartmuseum. Bij die restauratie ben ik ook nog een tijdje betrokken geweest. Ik werkte destijds bij het Amsterdamse architectenbureau dat de ontwerpen had gemaakt en de directie voerde tijdens de uitvoeringsfase.
Maandag 8 januari a.s. gaat het museum voor ca. 2,5 jaar dicht, en wordt het weer grondig verbouwd, gerenoveerd en aangepast aan de eisen des tijds. Het museum moet ook het toenemende aantal bezoekers per jaar beter kunnen verwerken, daartoe zal o.a. de grote open binnenplaats worden overkapt. Ik ben benieuwd wat het allemaal gaat worden.

Op 24 maart a.s. wordt de 400ste geboortedag herdacht van Michiel Adriaenszoon De Ruyter. We leven nu dus in het "De Ruyterjaar" en in verband hiermee zijn er het hele jaar door overal in het land festiviteiten op maritiem gebied. (p.s. Ik denk dat net als vorig jaar, toen we in het z.g. "Rembrandtjaar" leefden, ook dit jaar de commercie er wel weer zijn onvermijdelijke voordeel mee zal doen.)
Om te beginnen hebben ze nog net voor de langdurige sluiting van het scheepvaartmuseum, een uitgebreide tentoonstelling over deze maritieme vechtersbaas ingericht. En die hebben we gezien, middels een tour met koptelefoon op door diverse zalen kregen we tekst en uitleg. In het museum hangen de prachtigste schilderijen, zeegezichten met schepen voor anker, of met schepen in gevecht met elkaar. Ook zijn er veel scheepsmodellen te zien, nagebouwd op schaal.

Voor het museum ligt sinds 1991 een replica van het VOC schip "Amsterdam". De "Amsterdam" blijft tijdens de verbouwingswerkzaamheden wel toegankelijk voor het publiek, hij zal alleen wel worden versleept naar NEMO, een eindje verder op dus. Daar zal het schip vanaf 17 februari a.s. weer te bezichtigen zijn.
Maar deze keer hebben we de replica nog op de oude plek bezocht. De originele "Amsterdam" is in 1749 op de Engelse zuidkust gestrand, nadat in een vliegende storm op de Noordzee het roer was afgebroken. Als je nu op zo'n schip loopt, en je bekijkt in het achteronderschip de enorme roerconstructie, dan probeer je je voor de geest te halen hoe het geweest moet zijn, het spreekt wel tot de verbeelding. De jongens vonden het ook prachtig allemaal.

Geen opmerkingen: