maandag, april 22, 2019

een dagje Houthaveneilanden


We hadden afgesproken om elkaar rond 11.00 uur te treffen achter amsterdam cs. Door file en ander oponthoud werd dat ongeveer drie kwartier later. Commentaar van de anderen natuurlijk, was dan ook net als wij met de trein gekomen. Maar evengoed waren ze toch blij dat we er waren. Voor de lunch gingen we vervolgens met de pont naar de IJ-kantine op het NDSM terrein aan de overkant van het IJ, ca. 10 minuten varen. Na de lunch gingen we wederom met de pont naar de overkant, maar nu naar het imposante Pontsteigergebouw van architecten Floor Arons en Arnoud Gelauff in het Houthavengebied. Te voet hebben we verder o.l.v. Jan van D. die daar op het z.g. Narva-eiland een woning heeft gekocht, het hele Houthavengebied verkend, dat bestaat uit totaal zeven autoluwe eilanden, met elk een eigen karakter dat tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld de architectuur van de woningen. De eilanden hebben verschillende thema’s en liggen in een richting die gebaseerd is op de oorspronkelijke insteekhavens. De namen van de eilanden en de bruggen verwijzen naar de historie van het gebied, met name de houthandel die Amsterdam dreef met diverse Europese steden.

Op het terras van Eetcafé 'Het Punt' in de nabij gelegen Spaarndammerstraat hebben we na onze verkenningstocht onze grote dorst gelest.
Het Houthavengebied en de bestaande Spaarndammerbuurt worden één geheel. Dankzij de opening van de Spaarndammertunnel, vorig jaar, is de Spaarndammerdijk rustiger en veiliger. Erlangs komt het Houthavenpark, een groene schakel tussen beide wijken die er één ongedeelde buurt van maakt. Bewoners van de Houthaven zullen straks winkelen in de Spaarndammerbuurt, en bewoners van de Spaarndammerbuurt maken gebruik van scholen, pleinen en andere voorzieningen in de Houthaven. Bewoners van de Spaarndammerdijk krijgen uitzicht op het park, met erachter de eilanden.

Met een etentje in restaurant 'Freud', even verderop in de Spaarndammerstraat, hebben we een punt gezet achter een mooi enerverend dagje Houthaveneilanden.

Geen opmerkingen: