donderdag, september 04, 2014

het nieuwe oerbos


Passage uit mijn stukje 'Harderbos' van 2 september 2007:

Gisteren hebben we gefietst in het Harderbos. Het Harderbos behoort tot één van de meest gevarieerde en volwassen natuurgebieden in Flevoland. Bos, moeras, grasland en plassen, alles is aanwezig. In 1968 aangelegd als een productiebos, populieren, populieren en nog eens populieren. Maar sinds 1997 is Natuurmonumenten bezig er een soort van oerbos van te maken. Door de vruchtbare kleigrond gaat dit in een wonderbaarlijk snel tempo. Er is nu na ca. 10 jaar al weinig meer over van het saaie productiebos. Sinds de tijd dat ze het dode hout laten liggen, wordt de flora en uiteraard de fauna er met het het seizoen gevarieerder en mooier.
Op een keer toen ik daar fietste werd ik verrast door 3 spelende jonge vosjes aan een bosrand, iets wat ik zelf tot dan toe in de vrije natuur zo nog niet eerder had gezien. Prachtig! Volgens het boekje schijnen er meer dan 60 verschillende zang- en roofvogelsoorten te broeden, waaronder ook de prachtige ijsvogel. Behalve de aanwezigheid van diverse zoogdieren als reeen, vossen, bunzings, hazen en noem maar op, grazen er ook Schotse hooglanders die daardoor zo ook een steentje bijdragen in de voortgaande ontwikkeling van het nieuwe oerbos. Maar oerbos of niet, er lopen wel riante betonnen fietspaden doorheen.


Dat was in 2007, gisteren fietsten we sinds lange tijd weer eens in het Harderbos rond. Te gek eigenlijk, terwijl ons nieuwe oerbosje zo ongeveer om de hoek ligt. Wat ons opviel, is dat het bos er in onze ogen weer gevarieerder is gaan uitzien. Dat zal uiteraard mede te danken zijn aan de inzet van Natuurmonumenten. Het Harderbos maakt deel uit van een netwerk van natuurgebieden in Nederland, de z.g. Ecologische Hoofdstructuur. De toename en variatie in struweel en luwe- en natte plekken trekt steeds meer vogels en insecten aan. Het is een continue proces, steeds meer variatie in flora en fauna. Vogelsoorten als de grasmus en de spotvogel voelen zich thuis in zo'n omgeving, maar ook de grauwe klauwier en de karekiet. De processen in dit gebied schijnen zeer nauwlettend te worden gevolgd.

Hoe dan ook, het is een genot om door deze oase van rust te fietsen of te wandelen. Wel een beetje op afstand blijven van die malle Schotse hooglanders, want die kunnen soms raar uit de hoek komen!

Geen opmerkingen: