donderdag, mei 02, 2013

noeste arbeid


Noeste arbeid, ofwel het boerenleven in de vorige eeuw op de Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg in Putten. De familie van den Brink leefde hier vanaf 1907 tot 2003 (het jaar dat Maria, de laatste telg van de familie, hier op 91 jarige leeftijd is overleden) met en van de natuur met veel en zware arbeid. Ze verbouwden zoveel mogelijk gewassen zelf, rogge voor het brood, gerst voor kippenvoer, haver voor het paard, knollen en voederbieten voor het vee en uiteraard aardappels en groenten voor hun zelf. Dat betekende 's morgens rond 5 uur opstaan en 's avonds rond 9 uur (papklok) naar bed.

De Stichting Mariahoeve werd opgericht na het overlijden van Maria van den Brink (1912-2003), de laatste van de drie gezusters waarvan het bestaan op de boerderij sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is beschreven, Geertje (1902-1993) en Steventje (1905-1992) waren haar reeds voor gegaan. En nog weer daarvoor vader Corstiaan (1867-1942), moeder Maartje (1874-1916), broer Gerrit (1904-1970), broertje Marinus (1909-1918) en zusje Maartje (1916-1935).

Zoals gezegd is het leven van de drie gezusters op de boerderij in de laatste decennia beschreven in een prachtig boek t.w. 'Mariahoeve Drie gezusters en de strijd om het bestaan' door Brand Overheem (fotografie) en Bert Paasman (tekst). Opvallend is dat ze kennelijk maling hadden aan moderniteiten en vooruitgang. Ze runden het bedrijf tot het laatst toe op dezelfde manier als hun ouders destijds. Hun leven liep gelijk op met de seizoenen, in de lente werd er geploegd, gezaaid en gepoot en werden de gewassen onderhouden door middel van onkruid wieden en water geven. In de zomer werd er geoogst en werd deze gelijk op alle mogelijke manieren verwerkt, inmaken, wecken, dorsen etc. En in de herfst werden vruchten van de bomen geplukt en verwerkt evenals het geslachte varken. In de winter was er veel werk binnenshuis te doen zoals hand- en naaiwerk. Kortom het was altijd buffelen, van de vroege ochtend tot de late avond.

Maar gezien de hoge leeftijd van de gezusters, ze zijn alle drie rond de 90 geworden, is hard buffelen en een sobere leefstijl kennelijk een gezonde bezigheid. Het blijft overigens de vraag of het voor de dames ook een leuke manier van leven is geweest. Ik betwijfel dat, maar dat zegt mogelijk meer over mij dan over de gezusters van den Brink. Dat de voormalige boerderij voor het nageslacht bewaard zou blijven was de wens van Maria. Maar dat de plek bekend zou worden als museum Mariahoeve waar je nu, onder begeleiding van een gids die je tekst en uitleg geeft kan rondneuzen, heeft ze waarschijnlijk niet kunnen bevroeden.

Geen opmerkingen: