woensdag, december 08, 2021

De Vaandeldrager.

Vandaag hoorde ik dat de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds, De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt wil kopen van de familie Rothschild, de huidige eigenaren. 

Vandaag is ook onze 18 jarige prinses Amalia, tijdens een z.g buitengewone vergadering in Paleis Kneuterdijk in Den Haag, officieel bij de Raad van State geïntroduceerd. De Raad van State (reeds door keizer Karel V in 1531 opgericht als adviseur van de landvoogd) is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. De Raad van State is een instituut dat in de Grondwet is geregeld. Het heeft een eigen taak in de democratische rechtsstaat, die het onafhankelijk van de regering uitvoert. De Raad van State was en is een belangrijke factor in de (wordings) geschiedenis van Nederland. 

En eigenlijk waren de moedige vaandeldragers, die in de 80-jarige oorlog (1568-1648) voor de troepen uit liepen, dat ook een beetje. Het één en ander heeft uiteindelijk geleid tot het Nederland van nu. In het grote zelfportret van Rembrandt schildert hij zichzelf in 1636 min of meer als een rebelse vaandeldrager vol bravoure. Het schilderij is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Het kost een paar cent, maar ik hoop dat het lukt om het op korte termijn te kunnen bezichtigen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Geen opmerkingen: