maandag, juli 30, 2007

Borkum



Met de stroom mee, we waren rond HW uit Delfzijl vertrokken, hebben we over de ca. 22 mijl naar Borkum ongeveer 3 uur gedaan. Aanvankelijk viel het wel mee met de wind, maar eenmaal voorbij hoek Eemshaven werd het anders, W/NW 6 Bf met af en toe uitschieters tot 7 Bf! Hoog aan de wind, in steile golven (wind tegen stroom) naderden we Fischerbalje, de afslag aan stuurboord langs de Leitdamm naar de twee jachthavens op Borkum. Even nog kregen we bij de afslag te maken met een behoorlijk dwarsverzet en forse kruiszeeen, maar eenmaal achter de Leitdamm was het leed snel geleden. Even later lagen we afgemeerd en lekker te borrelen in 'Port Henry' de eerste jachthaven aan bakboord.

Borkum, een voormalig kuuroord, is het eerste Duitse waddeneiland ten oosten van Rottumeroog en heeft een oppervlak van ca. 31 km2 en ca. 5500 inwoners. (Ter vergelijking: Schiermonnikoog heeft een oppervlak van ca. 41 km2 en ca. 950 inwoners.) Praktisch alle inwoners van Borkum wonen in het stadje Borkum, een ouderwets aandoende badplaats met een klassieke boulevard en nog rieten zitkorven op het strand. Het stadje ligt op ca. 7 km vanaf de (veer)haven, en is behalve per fiets of bus ook met een grappig treintje de z.g. Borkumer Kleinbahn te bereiken. Verder is het grootste gedeelte van Borkum beschermd natuurgebied, duinen, weilanden, kwelders en wad, plus een grote verscheidenheid aan flora en fauna bepalen het beeld.

Dankzij een toch nog aardig uitgebreid netwerk van fietspaden, hebben we in een paar dagen zo ongeveer alle hoeken van het eiland wel gezien. Het is een aardig eilandje, we zullen Borkum niet snel vergeten. De slogan "Willst Du Borkum nicht vergessen gehe in den Yachthafen essen" die ze in het jachthavenrestaurant hanteren, draagt daar zeker een steentje aan bij. Een uitstekend restaurant!

Geen opmerkingen: