woensdag, juli 31, 2024

mooie muziek

 

Vanmorgen hoorde ik in NPO Klassiek met Selma van Dijk op radio 4 All' Improvviso: Ciaccone, Bergamasche, & un po' di Follie... Een mooie muzikale improvisatie van en met L'ARPEGGIATA, CHRISTINA PLUHAR en jazzklarinettist GIANLUIGI TROVESI. Samen gingen ze op zoek naar de essentie van improvisatie, die onlosmakelijk verbonden is met de creatie van het barokke *ostinato, maar ook met het werk van de jazzmuzikant. (* Een ostinato is een kort muzikaal motief dat telkens, gedurende of een deel van een song, speelstuk etc. wordt herhaald.) Even ruim 4 minuten genieten!

En nu we toch bezig zijn met mooie en vrolijke muziek kan deze er ook wel bij, al is het natuurlijk wel weer heel wat anders:

 

woensdag, juli 24, 2024

rondom de Pikmar

Op het terras van W en S aan de Geau op eiland De Burd kunnen we menig uurtje doorbrengen. Het uitzicht op Grou, het Prinses Margrietkanaal en het Pikmar is een beleving van niveau, waarbij de dynamiek in dit fraaie panorama er nog eens een schepje bovenop doet. Mooi allemaal, maar evengoed wilden we toch ook wel wat verder kijken dan onze neus lang is. Daarom voelden wij ons bij tijd en wijle min of meer verplicht om aan de stutten te trekken, en van dat terras af te komen. Allee dus, genoeg te zien en te beleven! Een greep uit de bezigheden:

Diverse exposities bekeken in Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud;  
Louis le Roy (1924-2012) bezichtigen middenberm Europa-, President Kennedylaan in Heerenveen;  
Louis le Roy (1924-2012) bezichtigen Ecokathedraal in Mildam;
Pontjesroute fietsen, en gein om die malle fluitende pontjesbaas van Hin & Wer in Earnewald; 
Uniastate Bears, stalen replica als een luchtspiegeling van de oorspronkelijke state uit 1756 in Bears.

Prachtig allemaal, maar er ging niks boven het terras van W en S aan de Geau met een boekje en een lekker wijntje! En zo is de week omgevlogen.

zondag, juli 21, 2024

sport aan de keukentafel

Of we het bezwaarlijk vonden om nog even naar de Tour de France te kijken? Nee, geen probleem! En zo begon ons periodieke keukentafeletentje bij R en H in Putten deze keer met een pilsje en een half uurtje sport kijken. We zagen hoe Tadej Pogacar toch de één na laatste etappe van deze tour won, terwijl hij vooraf had gezegd dat niet perse te willen. Het was toch aan de vlucht van de dag om te strijden om de dagzege? Hij zette en passant met deze etappezege de puntjes maar op de i, door op de Col de la Couillole rivaal Jonas Vingegaard in de slotmeters uit het wiel te rijden! 

Gezellig samen Tour de France kijken. Maar het keukentafeletentje daarna was minstens zo gezellig, en lekker bovendien, meloen, ham, kippenboutjes, gebakken aardappeltjes en salade. Toen we aan het dessert toe waren was de temperatuur buiten eindelijk een beetje te harden en konden we de tuin in. Lekker sfeertje, waarbij de avond werd bekroond met ijs, slagroom, koffie en een pikketanisje! Tot over ca. 2 maanden maar weer, eveneens in Putten maar dan bij A en H.

vrijdag, juli 12, 2024

de afronding

Gefeliciteerd met de geslaagde afronding van je studie, geniet ervan. En nog bedankt voor het gezellig etentje aan het IJ bij 'de pllek'. Nu maar weer op naar nieuwe avonturen zullen we maar zeggen, hoewel, even niks is ook lekker hoor. Maar wat het ook mag worden Thijs, veel succes ermee!

woensdag, juli 10, 2024

terug van weggeweest

'Er zijn voldoende atoomwapens om de wereld honderden malen te vernietigen. En iedereen weet dat slechts één keer voldoende is.' 

Aldus een uitspraak van journalist en politiek commentator Kees Boonman (1954) in zijn artikel 'IJdele vrees is zekere ellende' in Bulkboek-Bijlage/najaar 1982 van de Literatuurkrant. Bijna 42 jaar geleden, de tijd van de koude oorlog en de wapenwedloop, met name tussen de NATO en het Warschau Pact, was in volle gang. Vele miljarden dollars werden aan bewapening uitgegeven. In 1987 kwam door het historische verdrag tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov echter een einde aan de wapenwedloop van de Koude Oorlog. Maar dat is jammergenoeg allang weer geschiedenis. De wapenwedloop is wereldwijd terug van even weggeweest!

zaterdag, juli 06, 2024

Homo ludens

Onlangs gezien in het CODA Museum in Apeldoorn de tentoonstelling 'Bouwen aan een nieuwe wereld' en de reizende tentoonstelling 'Travelling Bricks'. 
'Bouwen aan een nieuwe wereld' laat het werk zien van vijf kunstenaars en heeft als uitgangspunt het manifest New Babylon uit 1963 van beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005). In dit manifest geeft hij zijn visie op de stad van de toekomst waarin de creatieve, spelende mens centraal staat. 
'Travelling Bricks' is een tentoonstelling over de ontwikkelingen in de transportwereld en zijn vervoermiddelen, prachtig op schaal weergegeven modellen middels vele duizenden LEGO bouwsteentjes. Daarbij kan je zelf als je zin hebt ook nog een bijdrage leveren in LEGO met het bouwen van één of ander bestaand of toekomstig vervoermiddel. 

Twee mooie en bijzondere tentoonstellingen over hedendaagse sculpturen, installaties en werken op papier en van LEGO bouwsteentjes. De spelende mens!

woensdag, juli 03, 2024

Vlerkprauwen

Bijna dertig jaar geleden kocht ik in Indonesië dit Prism batikdoekje van ca. 1,9 x 0,9 meter in een studio in Yogyakarta. Vlerkprauwen, (een prauw met aan beide zijden bamboevlerken tegen het omslaan) zoals ik ze eerder met hun kleurrijke zeiltjes bijvoorbeeld ook in natura op Bali en Lombok had gezien. Een mooi plaatje, helemaal voor zeilliefhebbers. 

Ooit heeft het batikdoekje een tijdje in de woonkamer gehangen, maar op een gegeven moment is het verhuist naar de bergruimte, en raakte het voor lange tijd uitzicht. Maar onlangs kwam ik het tijdens een grote schoonmaakbeurt weer eens tegen, en stond ik voor de keus houden of weg ermee. 

Het is houden geworden, maar het hangt nu wel in de garage. Voor hoelang weet ik niet, we zullen zien. Het hangt niet in de weg en het eet geen brood, dus het zal wel lang zijn. Om het batikdoekje wat meer in zijn context te plaatsen heb ik er de Toppie (inheems hoofddeksel van geweven bamboe) voor gehangen, want die bleef hier anders, zelfs na al die jaren, ook maar rond slingeren.