zaterdag, februari 02, 2019

afsluitdijk krijgt loodzware jas


Vele honderdduizenden tonnen basaltzuilen zijn tijdens de aanleg van de Afsluitdijk, tussen de jaren 1927 en 1933, in het talud verwerkt. Steenzetters verwerkten de zware basaltzuilen, met een gewicht tussen de 27 en 132 kg, met de hand, ze konden zo 15 à 20 m2 per dag aanleggen. Zwaar werk, totaal ondenkbaar met de huidige arbowetgeving, en terecht. Het talud van bijna 33 km dijk is destijds op deze manier voorzien van basaltzuilen met een s.g. van ca. 2.800 tot 3.050 kg/m3. Je zou dus kunnen zeggen dat de Afsluitdijk al aardig gewend is aan een zwaar jasje.

Dwarsdoorsnede van de oorspronkelijke Afsluitdijk.

Maar na ca. 86 jaar trouwe dienst wordt deze jas nu toch te licht bevonden. Ze mag of moet hem zelfs aanhouden, maar in het kader van de nodige dijkversterking krijgt ze er in de komende vier jaar nog een jas overheen. De jas is opgebouwd uit 75.000 betonblokken van maar liefst 6.500 kg per stuk, die in elkaar grijpen als dakpannen. De betonblokken die in Harlingen worden gemaakt, zijn maar liefst 1,13 m hoog, 2,30 m breed en 2,80 m diep. De handmatige steenzetter heeft hier dus niets meer te zoeken. De blokken worden vanaf het water aangebracht middels een grote kraan.

Betonblok, waar ze er voor de nieuwe overjas maar liefst 75.000 van nodig hebben.
Maar behalve deze dijkversterking gebeurt er in en op de Afsluitdijk de komende vier jaar nog meer. Aan de kant van Den Oever worden de spuisluizen vernieuwd en wordt er een pompgebouw gebouwd. Aan de kant van Kornwerderzand wordt nabij de schutsluizen aan de Waddenkant een nieuwe keersluis gebouwd en komt er verder een z.g. vismigratierivier in de dijk. Genoeg te beleven en te zien dus, ga gauw eens kijken.


Geen opmerkingen: