woensdag, juli 25, 2018

Krijt-kunst op het schoolbord.


Het eerste werk dat ik zag in de tentoonstelling 'KRIJT' in Kunsthal KAdE, was een in fraai schoonschrift vol geschreven krijtbord met de tekst 'Alles van waarde is weerloos', een heden ten dage haast tot slagzin verworden dichtregel van Lucebert tegen aantasting van kunst en wetenschap. Echter als strafregel op een schoolbord, een werk van Hans Schuttenbeld, had ik dit beroemde citaat nog niet gezien.

Krijt op schoolbord is heden ten dage pure nostalgie bij jong en oud, hele generaties zijn ermee opgegroeid. Eindeloze reeksen letters, cijfers, teksten, tekeningen en formules kregen we m.b.v. van krijt en krijtbord, al dan niet in kleur en/of behulp van grote linialen, passers en hulplijntjes te zien, waarna het weer werd uitgeveegd. Maar als gezegd, pure nostalgie, tegenwoordig vergaren we onze kennis m.b.v. markers op whiteboards en met digitale middelen.

Maar gelukkig hadden 17 Nederlandse kunstenaars daar even geen boodschap aan. Op uitnodiging van kunsthal KAdE hebben ze zich met krijt op krijtborden zowel abstract als figuratief heel creatief weten uit te leven. Een leuke maar weinig duurzame kunstvorm, want hoe bewaar je zo iets?

Geen opmerkingen: