woensdag, juni 27, 2018

...indrukwekkende apotheose


Jammer, maar de Volvo Ocean Race zit er weer op. Vanaf de start in Alicante op 14 oktober 2017 heb ik ze gevolgd. Zie o.m. in mijn blogarchief de stukjes 'Volvo Ocean '17/'18: Alicante' van 16/10'17; 'Volvo Ocean '17/'18: posities' van 11/1'18; 'zware etappe en een tragedie' van 2/4'18 en 'een nipte etappeoverwinning' van 29/5'18.

Afgelopen zondag 24 juni ging Dongfeng Race Team, na ruim 46.000 nm over de wereldzeeën te hebben gezeild, om 15.22.32 UTC als eerste over de finish voor de kust bij Scheveningen na een zinderende slotkoers in de Volvo Ocean Race 2017-2018. Team Brunel, die het de laatste tijd zo goed deed, finishte in de elfde en laatste etappe als vierde, 23 minuten later. Een bijzondere etappe vergeleken met alle voorgaande etappes. Een kustetappe eigenlijk die begon in Götenburg, waarbij de boten westelijk voorbij de eilandjes die de ingang naar Göteborg markeren voeren. Om vervolgens in noordelijke richting te racen tot aan een keerboei net voor de Noorse kust. Van daaruit zeilden ze weer terug het Skagerak over richting Aärhus, om daar een boei te ronden. Vervolgens zeilden ze wederom noordwaarts, maar nu om de kop van Denemarken te ronden, waarna de koers naar de finish in Den Haag kon worden ingezet. Daarbij hebben de teams met diverse tactische opties te maken gehad, waarbij in tegenstelling tot bijvoorbeeld Team Brunel, die verder zeewaarts voer, Dongfeng Race Team min of meer de kustroute in de Duitse Bocht volgde. Lang leek dit verkeerd uit te pakken, maar uiteindelijk bleek het de snelste route te zijn!


Volvo Ocean Race 2017 - 2018 from E Veldkamp on Vimeo.


Op mijn pc heb ik het laatste deel van de slotkoers en de finish van Dongfeng Race Team voor de kust van Scheveningen gevolgd.

Geen opmerkingen: