maandag, december 11, 2017

spatie en woordsamenstelling


Ik heb wel eens te doen met de asielzoekers die een inburgeringscursus moeten volgen, want de Nederlandse taal is niet bepaald simpel. Op internet kwam ik onlangs de reclameslogan Konijnen bouten in zoet zure saus tegen. Dat was vorig jaar, schreef Wim Daniƫls. Hopelijk gedragen de konijnen zich dit jaar beter. Prachtig, dit soort humoristische taalverwikkelingen die zich voordoen bij een foute samenstelling van twee of meer woorden die elk zelfstandig kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan woorden als kantoortuin (kantoor + tuin) of badmuts (bad + muts). Behalve bij een samenstelling met een eigennaam, zoals bijvoorbeeld 'Tweede Kamer' of 'Albert Heijn', worden samenstellingen in het Nederlands altijd aan elkaar geschreven, om zo aan te geven dat de woorden van de samenstelling bij elkaar horen. Eventueel kan een koppelteken worden gebruikt om de opbouw van de samenstelling duidelijker te maken, maar het gebruik van een spatie in het samengestelde woord is altijd fout!

Wat te denken als je ergens leest dat ook 'tamme konijnen bouten' of dat een scharrelslager van 'zachte boeren met worst' houdt i.p.v. 'zachte boerenmetworst'. En als je in gerenommeerde kranten leest 'School mag niet gelovige sollicitante weigeren' wat wordt dan bedoeld? Mag de school een gelovige sollicitante niet weigeren of mag de school een niet-gelovige sollicitante weigeren? Ik denk het laatste, maar dat staat er niet.
Andersom lees je ook nogal eens foute samenstellingen. Wat zijn bijvoorbeeld 'nagelslakken'? Beestjes? Nooit van gehoord, tussen nagels en lakken moet natuurlijk een spatie staan. En 'Lift buitendienst i.v.m. reparatie werkzaamheden' moet denk ik 'Lift buiten dienst i.v.m. reparatiewerkzaamheden' zijn. Zo bezien is de Nederlandse taal eigenlijk een bron van vermaak!

Geen opmerkingen: