maandag, december 18, 2017

Beeld van de week; Cow & Co


Afgelopen januari deed de Urban Futures Studio een oproep aan kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en ander creatief talent om de post-fossiele stad tot leven te wekken. Uit 250 inzendingen uit meer dan 40 landen selecteerde de jury de tien beste ideeën, die vanaf morgen 19 december tot en met vrijdag 12 januari 2018 te zien zijn in het Haagse Atrium. Cow & Co is één van de tien finalisten, een futuristisch concept van de ontwerpers Anastasia Eggers en Ottonie von Roeder.

Ik las dat het concept Cow & Co is geïntroduceerd door een groep koeien die hun eigen bedrijf willen starten. Er wordt weleens gezegd 'Zo dom als het achtereind van een koe', maar zolang die beesten een eigen bedrijf weten te starten, valt dat te bezien. Hun business concept? De koe wordt een zelfvoorzienende, melkproducerende machine die verse stadsmelk zelf naar haar klanten in de stad brengt. Het methaangas dat haar maag uitstoot, doet dienst als brandstof voor de melkrobot.

De koeien bewegen vrij in de groene gebieden van de stad. Met een online applicatie vinden klanten de dichtstbijzijnde koe. Zo zijn ze direct aangesloten op de beste melk van de stad. Superlokaal geproduceerde melk is verslavend; melk uit megastallen is niet langer aantrekkelijk voor de mens. Meer en meer koeien sluiten zich daarom aan bij Cow & Co. De koeien zorgen goed voor zichzelf, en zijn uitgerust met een welzijnssensor. Daarmee kunnen ze hun klanten beoordelen, maar voorzien ze ook de app van informatie over dokterskosten en noodzakelijk onderhoud aan de melkrobot. Aanvankelijk vind je de koeien van Cow & Co. alleen in de groene ruimtes van de stad. Maar als de koeien winst beginnen te maken kunnen ze zelf land kopen. Daarmee kunnen ze groene ruimtes aan elkaar verbinden en hun territorium beetje bij beetje uitbreiden. De stad wordt daarmee groener en stadsmelk bevindt zich altijd om de hoek. De koe houdt van rust. Hoe minder last ze hebben van menselijk geluid, hoe beter de kwaliteit van de melk. Is er uiteindelijk nog wel plek voor de mens in de stad?

Een bijzonder initiatief van die beesten. Wat mij betreft terecht 'beeld van de week' genoemd in Dr. Edmund van de Volkskrant. Nooit geweten dat koeien zo slim zijn!

Geen opmerkingen: