donderdag, september 14, 2017

Herenleed in de 'taste of India'


De 'Taj Mahal', het wit marmeren mausoleum in Agra in de deelstaat Uttar Pradesh in India, wordt geroemd om de volmaakt uitgevoerde symmetrie, de verfijnde decoraties in de vorm van kalligrafieën uit de Koran, de marmeren reliëfs en het ingelegde steenwerk en niet op de laatste plaats vanwege het subtiele lichtspel, dat het gebouw steeds een ander aanzien geeft. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, had kennelijk gevoel voor smaak, hij liet het kolossale grafmonument tussen 1632 en 1648 bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden daar ook diens resten bijgezet.
Shah Jahan slaagde in zijn ambitie om een monument voor eeuwen neer te zetten. De 'Taj Mahal' is een van de meest herkenbare gebouwen ter wereld en een symbool van India. In 2007 werd de 'Taj Mahal' verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het gebouw wordt jaarlijks door miljoenen bezoekers bezocht. Voor velen van hen is het mausoleum vooral een romantische ode aan de liefde.

Maar een afbeelding van de 'Taj Mahal' op de menukaart van TAJ, een Indiaas restaurant in Almere, doet vermoeden dat ze daar vinden dat de verfijnde decoraties in het volmaakt symmetrische wereldwonder niet alleen een romantische ode aan de liefde is, maar ook een culinaire ode aan de verfijnde smaak van de Indiase keuken. En terecht, de 'Lamb Saag' met een 'Kulfi' na, gingen er gisteravond tijdens ons Herenleedetentje bij mij in ieder geval nog lekkerder in dan de spreekwoordelijke koek!

Geen opmerkingen: