zondag, september 24, 2017

15e zondag p.m. (za 23 sept.)



Prachtig weer gisteren, en daar werden we vrolijk van. En gezien de gezellige drukte in de stad wij niet alleen. Onze traditionele zondag p.m. de 15e alweer, hebben we deze keer bij uitzondering op zaterdagmiddag gehouden. Maakt niets uit natuurlijk, het gaat om het samenzijn, evengoed heeft iedereen om allerlei reden toch een voorkeur voor de zondag. Prima, dat is dan voor de volgende keer, zeg maar over 3 à 4 maanden weer aan de orde. Een wandeling langs de waterkant naar het centrum is keer op keer een verademing, het weidse Wolderwijd is een beleving van niveau. Het terras van Monopole zat behoorlijk vol, maar gelukkig konden we met wat inschikken nog een plekje voor ons zevenen bemachtigen. Even later zaten we allemaal met thee of koffie en een appel-, aardbeien- of schuimgebakje voor onze neus over het mooie Wolderwijd uit te kijken, wat een wereldplek is het toch. Na de heerlijke versnapering op het zonnige terras, zijn we over de boulevard langs de indrukwekkende graafwerkzaamheden t.g.v. de aanleg van de nieuwe stadshaven in het Harderwijkse waterfront naar de Vischpoort gewandeld.

De contouren van de nieuwe stadshaven worden steeds duidelijker.
foto: Merjenburgh
Via de pittoreske Vischmarkt, Markt, Hortuspark, Klooster en de Smeerpoortenbrink zijn we vervolgens naar het mooie Stadsmuseum van Harderwijk gewandeld, om met name de expositie 'Huszár van De Stijl' te bezichtigen.
Vilmos Huszár (1884-1960) was één van de vrij onbekende oprichters van 'De Stijl'. De in Boedapest geboren Vilmos Huszár, schilder, tekenaar, beeldhouwer, reclameontwerper en grafisch ontwerper, woonde vanaf de jaren '30 tot zijn dood in Hierden. De expositie van deze 'De Stijl' icoon staat in het teken van de 100ste verjaardag van 'De Stijl'. Het is een mooie verzameling schilderijen en andere kunstobjecten uit zijn Hierdense tijd, samengesteld door Sjarel Ex, die behalve directeur van het Rotterdamse Boijmans van Beuningen Museum, ook een gedegen Vilmos Huszár kenner is.
Na dit gebeuren zat de vijf in het uur. Thuis op het terras hebben we nog een hele tijd van de zon kunnen genieten. Maar op een gegeven moment werd het toch te kil. Binnen aan de eettafel was het echter ook gezellig. De courgettesoep van Joke was heerlijk, mijn risottogerecht was qua smaak prima, maar zo klef als de pest. Lastig, een perfecte risotto maken! Maar goed, met ijs en koffie toe, kwam ook aan deze leuke p.m. weer een eind. De volgende p.m. zal ijs en wederdienende in Kampen worden gehouden.

2 opmerkingen:

joke van Doggenaar zei

Jammer dat je toch niet zo mee kunt doen.

JeeVeeKaa zei

Mooi verhaal Evert.
Precies zoals het was.