maandag, augustus 07, 2017

rond een Veluwse kathedraal


Radio Kootwijk
De expositie in Stadsmuseum Harderwijk van Vilmos Huszár (1884-1960), één van de onbekende oprichters van 'De Stijl', hadden we al gezien (zie mijn stukje ..Haszàr in het Stadsmuseum van 30-6-'17), die hebben we dus maar aan onze Amsterdamse vrienden overgelaten. Maar de rest van de dag waren Jan en Vera ons te gast en zijn we samen opgetrokken. Om te beginnen hebben we de Harderwijkse binnenstad bekeken en de in uitvoering zijnde stadsontwikkelingen. Daarna zijn we, na een wandelingetje in de 17e eeuwse kasteeltuin van Landgoed Staverden en een drankje op het terras van Brasserie Staverden, doorgereden naar Radio Kootwijk.

We konden deze keer niet naar binnen, maar een wandeling om het rond 1920 gebouwde voormalige radiostation, naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Julius Luthmann (1890-1973), spreekt keer op keer tot de verbeelding. Het geheel uit beton in art deco stijl opgetrokken gebouw, ligt daar al bijna een eeuw als een groot mythisch wezen in het weidse landschap. Ook die prachtige beeldhouwwerken van Hendrik van den Eijnde (1869-1939) in de voorgevel en de achtergevel van het gebouw trekken altijd weer de aandacht. In de voorgevel boven de entree een sculptuur met vrouwenhoofden, één met een Europese uitdrukking, en één met een Aziatische uitdrukking, beiden met de handen achter de oren. En de open mond in het gezicht tussen de beide vrouwen symboliseert de omroeper. De sculptuur van de Adelaar op de achtergevel is een symbool van de vrijheid, het verbeeldt de vlucht van de radiogolven, de vlucht van het geluid!

Terug in Harderwijk hebben we in hotel café restaurant 'Monopole' een waardig punt achter de mooie dag gezet. Prachtig, en op het Wolderwijd zagen we de zon in een haast adembenemend fraaie wolkenlucht uiteindelijk achter de horizon wegzakken.

Geen opmerkingen: