zaterdag, juli 01, 2017

Liefde, strijd, verlies en vrede


Het hele Kloosterplein is momenteel net als in juni 2015 voor drie dagen op rij weer omgetoverd tot één groot openluchttheater. Twee jaar geleden bracht de Stichting Podiumspektakel Harderwijk het theaterstuk 'Stadsgezichten' (zie in mijn blogarchief 'Over passie en enthousiasme' van 21 juni 2015) dat ons destijds terug bracht naar de tijd van het Koloniaal Werfdepot. Een stuk vol dromen, liefde en strijd om de macht. Een prachtig theaterstuk over hoe mensen geschiedenis maken en hoe de geschiedenis de mensen maakt. We hebben daar destijds volop van genoten en ons verbaasd dat ze zo'n prachtig theaterstuk met praktisch alleen maar vrijwilligers en amateurs op zo'n professionele wijze wisten te brengen. Orkest, koor, zang, dans, spel en nog veel meer, alles klopte als een bus en werd met passie en overtuiging gebracht!

Een huzarenstuk dat Podiumspektakel Harderwijk met de tweede editie afgelopen donderdagavond wat ons betreft zo mogelijk heeft overtroffen met 'Als ik het geweten had...'. Wederom een theaterstuk waarin met ruim 200 vrijwilligers de geschiedenis van Harderwijk met zang, dans, muziek en spektakel op unieke wijze tot leven wordt gebracht.
Het is oktober 1914 en in Europa heerst de Eerste Wereldoorlog. In Harderwijk krijgt de toenmalige burgemeester, de heer Kempers, een brief met het verzoek om dertienduizend Belgische soldaten op te vangen. Een grote zorg voor de bevolking want waar gaan deze mensen wonen? Waar moeten ze slapen en eten? Toch wordt het besluit genomen om een kamp voor deze militairen in te richten; het zogenaamde Belgenkamp. De Harderwijkse Jansje vindt het vreselijk spannend dat er zo veel militairen naar de stad komen. Misschien voelde ze aankomen dat ze hopeloos verliefd zou worden op één van hen. Liefde, bedrog, intrige, drama en zeker ook humor maken deel uit van het stuk. Het publiek wordt meegevoerd van 1914 naar de Tweede Wereldoorlog waar mensen, die in 1914 met elkaar te maken hadden, elkaar opnieuw treffen. Maar of dat wel goed afloopt…

We hebben er weer bijzonder van genoten. De drive, de passie en het plezier waarmee de spelers het publiek wisten mee te slepen in het stuk was enorm. Prachtig, en dat de weergoden ons allemaal gunstig gezind bleven, al leek het heel even mis te gaan, was natuurlijk ook mooi!

Geen opmerkingen: