woensdag, juni 28, 2017

Cubaanse kunst in het Singer.


Het nieuwe 'Singer Theater Laren' wordt ergens in deze zomer officieel geopend, maar dinsdagmorgen j.l. hadden we daar klokslag 11.00 uur al een primeurtje. We waren de eerste bezoekers samen met nog enkele vroege gasten, waarvan de entreeformaliteiten voor het 'Singer Museum Laren' al in de nieuwe gezamenlijke entree/foyer werden afgehandeld. Het één en ander ging overigens nog wel gepaard met een haast staccato gehamer en geklop van de nog alom aanwezige bouwvakkers, die waarschijnlijk nog hard aan moeten poten voor de officiële opening. Maar het wordt prachtig allemaal, eigenlijk is het al prachtig. Hier en daar nog een puntje op de i, en dan heeft het Gooi er een heel mooi theater annex museum bij!

De tentoonstelling 'Cuban Art Now' was trouwens ook prachtig. 'Cuban Art Now' toont volgens Bartjens de kunstcollectie van de ondernemers Sebastiaan en Xantha Bergereen, een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba woonde. In ruim twintig jaar bouwden zij een verrassend veelzijdige verzameling op. Naast succesvolle kunstenaars van dit moment als Raul Cordero, José Emilio Fuentes Fonseca (JEFF), Alejandro Campins, Kcho, Michel Pérez (Pollo) en José Eduardo Yaque, zijn ook hun invloedrijke voorgangers in de collectie vertegenwoordigd, zoals Flavio Garciandía, Eduardo Ponjuán en de beroemde fotografen Alberto Korda en José Alberto Figueroa. Mooi, maar eerlijk gezegd wel veel namen waar ik tot op heden nog niet van gehoord had.

Het is kleurrijke kunst die bij mij op het eerste gezicht nogal kinderlijk overkwam. Een misvatting bleek bij nader inzien, het was alles veeleer symboliek wat we zagen. In kinderlijke beeldtaal werden zowel fantasieën over toekomst, erotiek en conceptuele kunst, als kritische denkbeelden over de immer revolutionaire Cubaanse maatschappij aan het doek toevertrouwd. Maar wel bijna allemaal in mooie heldere kleuren gebracht!

Geen opmerkingen: