donderdag, maart 30, 2017

natuur als de transformeerder


Het afstudeerproject van de jonge, in 2015 aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam afgestudeerde landschapsarchitect Hannah Schubert, ging over de potentie van het onbedwingbare karakter van de natuur, en hoe die kan worden ingezet om een z.g. gefaald bouwwerk langzaam maar zeker te laten transformeren naar een landschap. Feitelijk een langzame, natuurlijke transformatie als alternatief voor sloop. Nederland kent honderden langdurig leegstaande gebouwen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een dergelijke vorm van teruggave aan de natuur.

Voor haar afstudeerproject koos Hannah Schubert voor het nooit afgebouwde museumcomplex voor realisme van Dirk Scheringa (failliete DSB Bank), kosten ca. €. 32.000.000,- in Opmeer. Het voor een dorp van rond de 10.000 inwoners nogal megalomane bouwwerk, bestemd voor 200.000 bezoekers per jaar, staat al sinds eind 2009 leeg. Van de gemeente moet het gebouw een culturele bestemming krijgen, maar voorlopig gebeurt er nog niets. De nieuwe eigenaar heeft het gebouw met een oppervlak van 37.000 m2 voor minder dan €. 1.000.000,- in handen gekregen, maar heeft nog geen idee wat hij er mee gaat doen. Maar zoals gezegd mag wat Hannah Schubert betreft ook de natuur worden ingezet!

De expositie ‘Tweede Natuur’ in 'Kasteel Groeneveld' in Baarn geeft in dit verband een aardig beeld van Hannah Schubert's denkraam. Het gaat over tijd, verval en groei, over het celebreren van vergankelijkheid in plaats van deze te ontkennen. Het is een zoektocht naar een hybride vorm tussen architectuur en landschap, en een nieuwe realiteit, waardoor een waarde wordt gecreĆ«erd die verder gaat dan uit te drukken is in economisch rendement. Het is ook een alternatief antwoordt op sloop of herbestemming in de tijd na de kredietcrisis. Het was een kleine maar interessante expositie die we hebben afgesloten met een wandelingetje door de mooie historische kruiden- bloemen en moestuin van 'Kasteel Groeneveld'.

Geen opmerkingen: