vrijdag, september 18, 2015

over vroege vogels en veren


Lekker zo'n wandeling 's morgens vroeg, en helemaal op het mooie sfeervolle landgoed Staverden. Hoe vaak we deze wandeling al niet gemaakt hebben weet ik niet, het doet er ook niet toe. Het blijft prachtig in welk jaargetij dan ook. Vanmorgen roken en voelden we de naderende herfst, verstilling alom. Af en toe een plofje van een vallende eikel, meer niet. Maar toch ook verse wildsporen op ons pad, stille getuigen van actief leven. De witte pauwen poetsten stil hun verenkleed met verborgen koppen of zaten te dutten. De murmelende beek accentueert de verstilling. Alles in balans en in afwachting van wat komen gaat.

Plotseling horen we een vliegtuig naderen. Afgaand op het geluidsniveau vliegt het niet al te hoog. Het is zo te horen ook een zwaar vliegtuig. Ineens zie ik het tussen de bomen door. Zo te zien een viermotorig Hercules transportvliegtuig, die heb ik vaker gezien. Even later komt er nog één voorbij en weer even later volgen er nog twee. Vier stuks, en ze komen alle vier terug ook, het lijkt wel of ze een rondje vliegen boven landgoed Staverden. Verbroken was de betoverende sfeer van verstilling.

Het niet alledaagse beeld van vier zware transportvliegtuigen, die een paar rondjes vliegen boven Staverden hield me bezig. Thuis kwam ik er al googelend achter dat het met de herdenking van operatie Market Garden van 71 jaar geleden te maken had. (Operatie Market Garden was een geallieerd offensief, in september 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de laatste brug nabij Arnhem niet kon worden ingenomen en het westen van Nederland mede hierdoor niet bevrijd kon worden. Hierop kreeg het westen van Nederland te maken met de Hongerwinter). In het kader van de herdenking van 71 jaar Market Garden zijn vandaag ongeveer 700 militaire parachutisten geland op de hei van het Houtdorperveld in Ermelo.

Geen opmerkingen: