woensdag, april 29, 2015

onthullende kijk op de wereld


Het levensmotto van Jan Cremer is: Verruim je blik! Daarom heeft hij veel gereist en doet hij dat volgens mij nog regelmatig. Hij heeft vele grote steden en uithoeken van de wereld gezien. Dat doet de fotoexpositie 'Jan Cremer-Unseen eye' in kasteel 'Het Nijenhuis' in ieder geval sterk vermoeden. Foto's genomen in de jaren zestig tot begin jaren tachtig van straattaferelen in steden als o.m. Amsterdam, Parijs, Londen, Berlijn, New York en Hongkong. Maar ook foto's van eindeloze steppes en het noordpoolgebied, van rivieren, berglandschappen, eilanden en weet ik allemaal niet wat nog meer. In plaats van overal notities van te maken, legt hij alles op de gevoelige plaat vast. Veel details ook van straatnamen, etalages, opschriften, reclameborden, uithangborden, aanplakbiljetten enz, enz. Pretenties heeft hij niet met zijn foto's. Hij is het oog dat onopgemerkt waarneemt. Een onzichtbare observator, de titel van de expositie deed zoiets uiteraard al vermoeden.

We hebben daar ook een tijdje naar 'The long white trail' zitten kijken. Een bijzonder fascinerende film die Jan Cremer in 1972 gemaakt heeft tijdens een trip met o.a. eskimo's en sledehonden in het noordpoolgebied.

Boeiend allemaal die foto's van 'all over the world'. Blik verruimend voor Jan Cremer, maar voor wie eigenlijk niet? Dat de kunstenaar er zich door laat inspireren is evident. Dat hebben we trouwens al in de expositie 'Cremer in verf' reeds ervaren. Zie in mijn blogarchief o.a. stukje 'zestig jaar in de schilderkunst' van 24 april 2015.

Geen opmerkingen: