zaterdag, januari 31, 2009

l'homme exotique



Een bizarre tentoonstelling 'De exotische mens'! Vrolijk werd ik er zeker niet van, bij vlagen werd ik overvallen door een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Tot medio mei a.s. nog te zien in museum Teylers aan het Spaarne in Haarlem. Het eerste en oudste museum (1784) van ons land! Hottentotten, Bosjesmannen, Indianen, Eskimo's, Singalezen, Ashanti's enz. Een bonte stoet z.g. exotische medemensen trekt aan het oog voorbij. In de grote volkerenshows die tussen ruwweg 1870 en 1940 in de Europese circussen en dierentuinen plaatsvonden, illustreerden deze mensen met hun afwijkend uiterlijk en levenstijl, zoals men toen vond, vooral de superioriteit van het blanke ras.

Amper honderd jaar geleden, de theorieën van Darwin hadden net post gevat, was de wetenschap op zoek naar de 'missing link'. Middels mensonterende onderzoeken werd bijvoorbeeld gezocht naar de schakel tussen aap en mens. Een groot deel van het gewone volk amuseerde zich ondertussen met het schaamteloos kijken, exploiteren en uitbuiten van de gekleurde medemens en zijn cultuur. Daar had onze natie per slot van rekening tijdens de lange periode van slavernij ook al aardig wat ervaring mee opgedaan. En als die periode toen al achter ons lag, dan toch nog niet zolang!

De andere kant van de medaille is, dat de nieuwsgierigheid naar de andere mens, blank of gekleurd van alle tijden is. Wat is er leuker dan op een terrasje in de stad naar mensen te kijken? De culturen van verre en vreemde landen op te snuiven, of te genieten van de prestaties van de sportieve medemens. Zolang men elkaar in alle opzichten respecteert is daar natuurlijk ook niets op tegen. Wat dat betreft zijn we met z'n allen, zeker in onze contreien wel wat beschaafder geworden. Toch denk ik dat het vlies over onze hedendaagse beschaving flinterdun en kwetsbaar is. Excessen zien we dagelijks op tv of in de nabije omgeving. Eigenlijk wil ik ook niet weten, wat de uiteindelijke effecten van de huidige wereldwijde kredietcrisis zullen zijn, als deze nog lang aanhoudt. Ik mag toch hopen, dat de geschiedenis zich in dat opzicht niet zal herhalen.

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.